top of page

Опело на Ангел Ангелов, генерален консул на Република България в Истанбул



На 19 март в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе отслужено опело на Ангел Ангелов, доскорошен генерален консул на Република България в Истанбул, утвърден експерт в отношенията между България и Турция. Пълномощният министър се упокои на 17 март, след тежко и продължително боледуване.

„Той остави своя характерна следа като дипломат и ръководител на важна мисия. С неговата кончина българската дипломатическа служба губи истински радетел за развитието на българо-турските отношения, оставил най-добри чувства и спомени сред всички, с които е работил.“ – се казва в обявлението за неговата кончина от Министерството на външните работи.

Мертвеното последование бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със столични духовници. Да го изпратят в последния му земен път в храма дойдоха дипломати, колеги, роднини и приятели. Със наведени глави и запалени свещи в ръка те отдадоха последна почит на упокоилия се колега и приятел.

Епископ Поликарп се обърна към опечаленото събрание с утешително пастирско слово.

Събрали сме се да изпратим с молитва и с преклонение нашия събрат. Напусна ни един достоен човек и голям дипломат, загубихме един приятел. Той даде един добър пример как да обичаме нашата родина и как да бъдем добронамерени към нашите съседи. Остави пример как да се грижим за църквата, извън пределите на страната ни. Показа чрез своите трудове, които положи за българските храмове в Одрин, за църковните имоти в Истанбул и реконструкцията на храма на Златния рог „Св. Стефан“ как трябва да бъде близо сърцето на българина до църквата и как да се обича вяра и родина. Нека вечна и блажена да бъде паметта му!“ – каза в словото си епископът и изрази съболезнования от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на семейството и опечалените присъстващи.

Бог да упокои душата му и да я всели в селенията на праведните!“ – повториха и пожелаха присъстващите на отишлия си от този свят достоен човек.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page