top of page

Опело на ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов



На 8 юни, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе извършено опелото на ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов – дългогодишен свещенослужител, епархийски съветник при Софийската св. митрополия, председател на столичните храмове „Св. Николай Софийски“ и „Св. Неделя“, дългогодишен енорийски свещеник, представител на БПЦ в САЩ и Канада, гр. Торонто, изявен проповедник, изкусен църковен и фолклорен изпълнител.

Новопреставленият духовник почина на 5 юни вечерта, след кратко боледуване, на 85-годишна възраст.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, заупокойното последование  бе отслужено от  Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, храмовото духовенство, столични свещенослужители и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Да окажат последна почит на ревностния духовник, в храма дойдоха опечалени роднини, събратя и приятели. Към тях се присъединиха и духовни чеда на отец Кръстан от Торонто, Канада,  които в тези дни пребивават в България, и с голяма скръб са научили вестта за неговото упокоение.

В края на чинопоследованието, Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна към опечаленото събрание с пастирско слово, в което изтъкна достойнствата на упокоилия се духовник и отправи към близките и присъстващите пастирски думи на съболезнование и утешение.  Той изказа от името на Негово Светейшество и от свое име най-искрени съболезнования на презвитерата на отец Кръстан и на неговите две дъщери, с техните семейства.

Непосредствено преди опелото бе получен съболезноветелен адрес от свещеник Величко Михайлов, който е възприел от отец Кръстан енорията в Торонто. По време но опелото ставр. ик. Ангел Ангелов прочете съдържанието му. В него се казва:

"Преди 7 години аз наследих отец Кръстан в неговото пастирско служение като енорийски свещеник на Македоно-Българската църква „Св. Троица“ в Торонто, Канада.  Познавах го като свещеник и приятел и за мен беше голяма чест да приема неговата енория след като той се оттегли.  Отец Кръстан беше завладял сърцата на енориашите си.  Винаги, когато говореха за него или цитираха какво им е казвал, лицата им ставаха по-ведри и по-добри.  Отец Кръстан се беше докоснал до душата и до живота на всеки един от тях по един уникален, неповторим и много положителен начин.

С голяма тъга приехме вестта за кончината му.  Аз изпратих съобщение до всички членове на неговата енория – Македоно-Българската църква на „Св. Троица“ в Торонто, Канада, където той предано служи на Бога в продължение на 21 години.  Цялата Македоно-Българска общност се натъжи.  Получих много отговори които казваха: „Ще го помним в молитва като добър и внимателен човек, обичан от цялата енория“; „Ще го имаме в мислите си и в молитвите си“; „Много го обичахме“; „Поклон пред паметта му“; „Добър човек и добър свещеник“; „Ще бъде в мислите ни и в молитвите ни.“ „Той беше първият, който ни показа доброто и човешко лице на църквата“ и пр.

Президентът на Църковното настоятелство Николас Стефанов изрази тъгата на настоятелството по повод кончината на о. Кръстан със следните думи:  „Той служи с отличие като обичан от нас свещеник на Македоно-Българската църква „Св. Троица“ в Торонто.  Беше много дружелюбен и приветлив духовен водач на нашата енория и всички енориаши виждаха в него грижовен и състрадателен духовен отец и приятел.  Ще го помним и с неговото красиво пеене, с прекрасната му усмивка, с чувството му за хумор и с братската му любов към нас.  Бог да упокои душата му. Не е случайно, че Бог го призова при Себе си в дните когато честваме празника на Св. Троица.  Ние също отслужихме заупокойна молитва за отец Кръстан и го изпращаме при Бога с обич и вяра, че Бог ще го приеме близо до себе си в наслаждение на вечната красота на Божието лице и ще го настани там, където са настанени душите на праведни и святи хора, напуснали този свят преди нас. Приемете моите и на цялата енория на „Св. Троица“ в Торонто съболезнования - о. Величко Михайлов"

След като близките се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар, за да обиколят с него св. престол. Така за последен път упокоилият се духовник премина през царските двери и придружен от духовниците се отправи към гробното място, подготвено в с. Железница.

Бог да прости всички волни и неволни съгрешения на новопреставилия се ставроф. ик. Кръстан Вукашинов! Вечна и блажена да бъде паметта му и да настани Бог душата му в селенията на праведните!

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page