top of page

Опелото на ставрофорен иконом Венцислав Шияков бе отслужено в храм „Св. Мина“, гр. Кюстендил




На 16 декември се престави в Господа ставрофорен иконом Венцислав Шияков, служил в Кюстендилска духовна околия повече от 40 години.

Днес, ден по-късно, в кюстендилския храм „Св. Мина“ бе извършено опело на упокоилия се духовник, който дълги години бе предстоятел на храма.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Генади Генадиев, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и предстоятел на храма „Св. Мина“, протойерей Иван Янчовичин, предстоятел на храм „Св. Димитър“, свещеник Тодор Точев от духовенство на храм "Св. Мина", свещеник Стефан Георгиев и дяконите Петър Славов и Георги Читалов, а песнопенията на опелото изпълни г-н Ангел Младенов, главен секретар на Софийска света митрополия.

Епископ Поликарп отправи съболезнователни слова към близките на покойника, към духовенството и събралите се опечалени християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като сподели: „Живеем с надеждата, че топлият пример за изряден свещенослужител, който ни остави ставрофорен иконом Венцислав, ще сгрява сърцата на мнозина и ще даде благодатни плодове за духовна радост и утеха на всички нас.“

+++

Ставрофорен иконом Венцислав Шияков е роден на 15 март 1939 г. в с. Коняво, обл. Кюстендил, от благочестивите родители Иван и Параскева Шиякови. Основно образование завършва в родното си селище, а средно образование придобива в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Семейното си огнище изгражда със своята съпруга, презвитера Миланка Шиякова, от която има една дъщеря - Силвия.

Ръкоположен е за дякон на 28 май 1978 г., а за свещеник на 29 май с. г. – от Левкийския епископ Партений. На 26.12.1997 г. е удостоен с офикия "иконом" от Софийския митрополит и Български патриарх Максим в гр. Кюстендил, а на същата дата след четиринадесет години е отличен за ставрофорен иконом от Знеполския епископ Йоан (26.12.2011 г.).

От 1 юни 1978 г. до 1 декември 2018 г. е на служение в храм „Успение Богородица“ в гр. Кюстендил. Служи като енорийски свещеник и в кюстендилските храмове "Св. Мина" и "Св. Димитър", както и в редица местни села. На 15 юли 1997 г. е назначен за архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, която длъжност изпълнява до 31 декември 2011 г.


Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page