top of page

Осветен бе основният камък за параклис в чест на св. апостоли Петър и Павел край с. Сестримо



На 2 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено освещаването на основните камъни за строежа на параклис в жилищна зона край с. Сестримо, Община Белово – Ихтиманска духовна околия.

Новият параклис ще се намира в местността „Чаира“ – в жилищната зона близо до водноелектрическата централа, и ще бъде посветен на св. първовърховни апостоли Петър и Павел.

Чинопоследованието днес отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, иконом Лазар Йончев, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Сестримо, иконом Витали Велков, иконом Антон Апостолов, протойерей Костадин Тренев, свещеник Емануил Димитров и йеродякон Вартоломей.

За църковните песнопения се погрижиха йеродякон Поликарп и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия.

Паметното събитие бе уважено от кмета на Община Белово инж. Костадин Варев, както и от множество местни жители.

След службата епископ Поликарп поздрави за началото на строежа духовенството, спомоществувателите и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като си пожела в най-скоро време параклисът да бъде изграден, благоукрасен и да бъде извършено и неговото освещаване.

Отец Йосиф от името на всички присъстващи изказа благодарност чрез владиката на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за освещаването на основните камъни, като сподели, че идеята за параклис на това място се е зародила преди ок. 15 години, но сега е получила и нужната подкрепа от дарители и от Общината. „В Ихтиманска духовна околия вече нямаме населено място, където да не е построен храм или параклис“ – сподели отец Йосиф – „За 20 г. вече сме построили ок. 15 параклиса и 4 църкви, и продължаваме“.



Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page