top of page

Освещаване на нов енорийски център към храм „Рождество Богородично“ в столичния кв. „Лагера“



На 6 октомври, когато Православната Църква почита св. ап. Тома, в столичния кв. „Лагера“ бе осветен новоизграденият енорийски център към храм „Рождество Богородично“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит водосветът отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

На водосвета присъстваха и предстоятелят на храма протойерей Илиян Алексиев, енорийският свещеник Тома Попов, протодякон Александър Нешев, йеродякон Поликарп, както и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, и г-жа Наталия Гълъбова, богослов към енорийския център.

Епископ Поликарп поздрави духовенството и храмовото настоятелство с новата духовна придобивка като отправи пожелание инициативата да помогне за духовното просвещение и въздигане на енорията, а всички, които ще се събират в енорийския център „да излизат обогатени в духовния живот и в богословието“. Владиката отправи благослов към духовенството, дарителите и всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като поздрави и свещеник Тома с неговия имен ден и подари за храмовото настоятелство икона на Света Богородица.

От името на църковното настоятелство предстоятелят отец Илиян благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за водосвета и за душеполезните слова, като сподели и плановете на настоятелството за скорошно провеждане на Рождественски концерт в енорийския център.

През стартиращата нова учебна в енорийския център на храм „Рождество Богородично“ ще се провеждат занимания по вероучение за деца с ръководител г-жа Десислава Тодорова, православен катехизис с лектор г-жа Наталия Гълъбова, както и хорово пеене, водено от г-жа Албена Стоилчева. Заниманията се провеждат всяка неделя от 11:00 ч., за информация и записване: тел. 02 952 06 99.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page