top of page

Офикия в столичния храм „Св. Богородица - Живоприемни източник“


На 31 януари, в Неделята на разкаялия се митар Закхей, храмът „Св. Богородица – Живоприемни източник“ в столичния кв. Подуяне бе мястото, където се отслужи архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храма, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“ в кв. „Хаджи Димитър“, иконом Иван Димитров от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев и свещеник Петър Симеонов също от духовенството на храма, както и протодякон Иван Петков и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

На певницата по време на утренята бяха софийски певци, ръководени от Светослав Цеков, а светата Литургия бе огласена от смесения хор при храма.

По време на свещеническото причастяване отец Евтимий прочете проповед за днешната Неделя на Закхея, в която припомни евангелския разказ за разкаялия се митар и попита: „Можем ли ние слаби и сами грешни да съдим другите? Душата на човека е тайна, която знае само Бог. Не по външната добродетелност или нечистота се определя истинската ценност на човешката душа, а по вътрешните и сърдечни движения. Ние сме призовани да се отнасяме към всички с християнска любов и на всеки, който иска да слуша, да благовестим Божествената истина“. В подкрепа на тези слова архимандрит Евтимий цитира преподобния св. Серафим Саровски Чудотворец: „Сей пшеницата на Словото Божие! Сей я и на камък, и на пясък, и на пътя, сей я и на тучна земя. Все някъде ще поникне семе за слава Божия“.

В края на литургията свещеник Петър Симеонов бе удостоен с офикия „протойерей“, за своето достойно служение в енорийския храм.

Епископ Поликарп със слово поздрави отец Петър за духовното звание, а също и свещенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като пожела на християните: „Нека направим и ние като Закхей – да подирим Спасителя, да отдадем Божието Богу и кесариевото кесарю и да бъдем достойни в нашия духовен и социален живот, да бъдем пример за всички“.

От своя страна и от името на духовенство и народ предстоятелят на храма отец Симеон благодари на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и на викария му епископ Поликарп за съвместната света Литургия и за молитвеното им застъпничество, като подари на владиката цветя, дикири и трикири.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page