top of page

Паметник на капитан Петко Войвода бе осветен в Борисовата градина




На 18 декември в столичния парк „Борисова градина“ бе открит и осветен бюст-паметник на знаменития борец за свободата на българите в Родопите и Беломорието капитан Петко Войвода.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, водоосвещението на паметника възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеник Костадин Тренев, свещеник Димитър Николов, свещеник Георги Марков, дяконите Петър Славов, Сотир Христов и Пламен Николов.

На откриването присъстваха Негово Превъзходителство г-н Румен Радев, президент на Република България, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община, г-н Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, редица високопоставени лица, дарители, ученици и гости.

В словото си епископ Поликарп поздрави инициаторите и всички подпомогнали изграждането паметника на Петко Войвода, за да могат жителите на столицата и посетителите на парка „да се вдъхновяват от неговия личен пример и да бъдат достойни граждани на майка България“.

Президентът на България г-н Румен Радев сподели за видния български хайдутин: „Неговият неустоим стремеж към свобода и човешко достойнство не се вместваше в национални граници и не признаваше многократното числено превъзходство на противника. И в арена на робство, и в дните на свободна България той стоеше прав и непоколебим в защита на онеправданите и потиснатите.“

След редица слова на високопоставените гости и музикалните изпълнения в памет на капитан Петко Войвода, цветя на паметника под звуците на гвардейския оркестър поднесоха Президентът на България, столичният кмет, представителите на тракийските дружества, на редица училища и организации, както и гражданите на гр. София.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page