top of page

Паметта на св. безсребреници Козма и Дамян бе почетена в София



На 1 ноември Православната църква почита паметта на светите безсребреници Козма и Дамян от Асия, Мала Азия.

По този повод, на 31 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена Архиерейска света Литургия в храм „Св. безсребреници Козма и Дамян“, който се намира в Резиденшъл парк София.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Иван Христов, предстоятел на храма, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение оглавиха църковни певци от енорията при храма.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за живота и служението на светите безсребреници Козма и Дамян. Той, изтъквайки важни моменти от техния живот и най-вече припомни за истинските им добродетели. Епископът подтикна вярващите да им подражават, и следвайки техния пример да вървят достойно по пътя към духовно усъвършенствана и спасение.

Приветствие към епископ Поликарп поднесе Негово Всеблагоговейнство протойерей Иван Христов. Той изрази благодарността на цялата енория към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за духовната грижа и любов към енорията, както и за това, че е дал своето патриаршеска благословение неговият викарий да оглави празника и светата Литургия и да възрадва всички при отбелязването на храмовия празник на църквата.

Празникът на храма, посветен на светите безсребреници Козма и Дамян завърши с обща почерпка и задушевна обстановка.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page