top of page

Панихида за 40 дни от упокоението на ставрофорен иконом Христоско Казакин



На 17 декември 2020 г. се навършват 40 дни от блаженото упокоение на столичния духовник ставрофорен иконом Христоско Казакин.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена панихида в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов и иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. вмчк Георги“, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм „Св. Петка Самарджийска“, свещеник Василий Русев, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ в с. Желява, свещеник Петър Славов от духовенството на катедралния храм, както и дяконите Юлиан Периклиев и Лука Младенов.

Песнопенията за панихидата бяха изпълнени от смесения хор на храма, ръководен от протопсалт Георги Миков. Заедно с духовенството и певците, редица близки, духовни чеда и познати на отец Тоско се помолиха за упокоението на душата му.

Епископ Поликарп изказа съболезнование на близките и на всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като призова да се молим за покойния духовник: „Бог да приеме душата му пред своя престол като молитвена свещ за всеки един от нас, за да намери онази радост пред Бога, която живееше, която проповядваше и която благовестеше о. Тоско“.

+++

Ставрофорен иконом Христоско Петров Казакин е роден на 12 януари 1943 г. в гр. Батак, в семейството на Петър и Катерина Казакини. Началното и прогимназиалното си образование получава в родния си град, а през 1963 г. завършва Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" при гара Черепиш. Шест години по-късно придобива висше образование в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в гр София.

Създава семейство, венчавайки се със Стефка Русева Казакина. Радостта им са две дъщери – Катерина и Петя.

От 1972 до 1980 г Христоско Казакин работи в архива на Св. Синод на БПЦ, като същевременно през последната година е и сътрудник в Църквно-историческия музей, намиращ се в сградата на Духовната академия.

На 21.04.1980 г. е ръкоположен за дякон от Левкийския епископ Партений, а шест дни по-късно и за свещеник. След изминалия стаж отец Христоско бива назначен на енорийско служение в митрополитската катедрала "Св. вмчца Неделя" в столицата.

През 1982 г. бива изпратен от Св. Синод за енорийски свещеник и представител на Българската православна църква в гр. Лондон, Англия където създава българска църковна общност. Това послушание той изпълнява с радост в продължение на близо 5 години.

След завръщането си в България през 1986 г. отец Христоско отново поема длъжността енорийски духовник в митрополитския храм „Св. Неделя“ и там всеотдайно служи до последния ден от живота си, за което е удостоен с най-високото свещеническо звание "ставрофорен иконом".

Бог удостои със славата и достойнството на свещенството о. Христоско в продължение на 40 г., от които 36 г. той служи в катедралния храм „Св. вмчца Неделя“.

Вечна и блажена да бъде паметта му!


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page