top of page

Патриарх Неофит възглави празничната св. Литургия по повод Неделя православна



В първата неделя на Великия пост, когато Православната църква празнува тържеството на истинската вяра и победата над иконоборческата ерес и другите преди нея лъжеучения, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена тържествена архиерейска св. литургия.

Василиевата св. литургия бе възглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, храмовото духовенство, както и дякони водени от протодякон Иван Петков.

По време на причастния канон проповед за Първа неделя на Великия пост произнесе прот. Антоний Милушев. В словото си той говори за днешната неделя, както и за традицията на Православната църква в отбелязването на тази неделя. В края на св. Литургия десетки православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. По време на тайнството Евхаристия Светейшият патриарх се помоли за всички предстоятели на Поместните православни църкви, като накрая бе изпято и многолетие.

Днешният празник е установен през 842 г. при византийския император Михаил III и майка му, благочестивата царица св. Теодора, и при св. Методий, патриарх Цариградски.


Източник: https://bg-patriarshia.bg

bottom of page