top of page

Патриарх Неофит прие посланика на Испания у нас



Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Испания у нас. Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а на нея участие взеха техни преосвещенства Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

Негово Превъзходителство благодари за възможността да се срещне с предстоятеля на Българската православна църква и сподели за доброто развитие на българо-испанските отношения, както икономически, така и политически. Той допълни, че в родината му живеят над 200 000 наши сънародници, които се интегрират добре и спомагат за развитието не само на собствената си страна, но и на Испания. Посланик Мата сподели на Светейшия патриарх, че през тази година ще бъдат отбелязани 110 години от началото на дипломатическите взаимоотношения между двете страни и припомни думите на цар Фердинанд към първия испански посланик, че "целта на тези взаимоотношения е да се развиват възможно най-много добрите връзки между двата полуострова, които се намират в двата края на Европа, далече са един от друг географски, но близко по отношение на духа".

Срещата премина в приятелски дух и разбирателство, като в нейния край бяха изразени надежди за повече възможности за съвместни дейности и инициативи. Патриарх Неофит пожела успешна и ползотворна година на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата в неговите добри начинания и намерения за поддържане на добрите дипломатически отношения между България и Испания.


bottom of page