top of page

Полагане на основен камък на нов храм, посветен на св. Пимен Зографски



На 27 ноември бе положен основен камък на храм, посветен на софийския светец св. Пимен Зографски. Той се намира в столичния район „Изгрев“, в градинката зад КАТ и ще бъде разположен на 200 кв. м.

Организаторите - църковното настоятелство на новостроящия се храм и ръководството на общинската администрация на район „Изгрев“, споделят, че това ще бъде първият енорийски храм на територията на столичния район.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит църковното последование бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, протойрей Антоний Милушев, председател на църковното настоятелство при новостроящия се храм, протойрей Костадин Тренев, митрополитския протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Събитието бе уважено от президентът на Република България Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и зам.- кметът Тодор Чобанов, кметът на район „Искър“, много кметски и общински служители, местни бизнесмени, много журналисти и др.

С поздравителни слова към присъстващите се обърна президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на район "Изгрев" и Белоградчишки еп. Поликарп.

След като бе направен водосвет, епископът положи първите три камъка в основите на бъдещия храм, а президентът Румен Радев вложи камък, донесен специално от Света Гора, от пещерата, където се е подвизавал св. Пимен Зографски.

С благопожелания за добър успех се разделиха духовенство и миряни и си пожелаха в скоро време да завърши строителството на храма и отново всички да се съберат за неговото освещаване.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page