top of page

Посещение за деня на св. ап. Яков, брат Господен в манастира край с. Акритохори - Гърция



На 23 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп посети женския манастир „Св. Йоан Предтеча“ край с. Акритохори в Р Гърция.

Посещението бе по повод отбелязването паметта на св. ап. Яков, брат Господен, който се явява духовен покровител на Нейно Всепреподобие монахиня Якова, игумения на светата обител.

С Архиерейска света Литургия в манастира на св. Йоан Кръстител бе отбелязан именния ден на майка Якова, която бе оглавена от Негово Високопреосвещенство митрополитът на Сидирокастро Макарий, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Високопреподобие архимандрит Алексий, игумен на Ксенофонтската света обител на Света Гора – Атон, Негово Високопреподобие архимандрит Гавриил, игумен на манастира Пантократор, от Света Гора – Атон, архимандрит Евтимий, както и на множество духовници от Света Гора и Гърция.

След тържествената света Литургия бе осветено празнично коливо в чест и памет на св. ап. Яков, брат Господен.

По време на светата Литургия епископ Поликарп поздрави майка Якова с деня на небесния и покровител и й пожела здраве, сили и търпение, за да бъде добър пример на всички сестри, които са около нея, и които следват нейния пример, който води към Господа Иисуса Христа и Неговото Небесно царство, както и да бъде светлина за всички, които обичат светата обител.

Епископ Поликарп благодари и на Негово Високопреосвещенство митрополитът на Сидирокастро Макарий за благословението да вземе участие в духовното тържество, както и на Стареца Алексий за любовта и топлината, с която обгръща, както него, така и всички поклонници от България.

Празникът продължи с обща почерпка, на която бяха споделени духовни поучения и назидания към всички гости на тържеството от игумена на манастира Ксенофонт, архимандрит Алексий, както и по обичая с обяд по светогорски чин и последование.












bottom of page