top of page

Празник в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ с архиерейска св. Литургия



На 21 септември, когато Църквата чества Отдание на празника Въздвижение на Св. Кръст Господен, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отбелязва своя рожден ден.

В чест на празничните събития, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в близост до Женския пазар. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, а заедно с него съслужиха множество духовници от страната и чужбина: архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“ и монаси от братството, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ и цялото братство на обителта, архимандрит Евтимий от храмовото духовенство, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на катедралния храм „Св. Неделя“, иконом Серафим Янев, игумен на Кремиковския манастир „Св. Георги“, протойереи и свещеници от епархията, както и седем дякона, между които протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

С тържествени църковни песнопения огласиха празника йеромонах Юстин от Зографския светогорски манастир и певци от хора „Св. Наум Охридски“, ръководени от д-р Андрей Касабов.


Молитвено участие на службата взеха ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, монахиня Максима, игумения на Самоковския манастир „Покров Богородичен“, монахиня Теодора, игумения на Долнолозенския манастир „Възнесение Господне“ със сестри от обителта, духовници, монаси и множество богомолен народ.

В края на светата Литургия с трогателно слово епископ Поликарп отправи благодарност към духовенството, певците и храмовото изпълнение за духовната радост да съслужават заедно и ги благослови от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. „Прекланяме се днес, отдавайки празника на Светия Кръст“ – сподели владиката – „и се насърчаваме да тръгнем след Господа Иисуса Христа доброволно; да носим с радост, с чест и достойнство Неговия кръст така, както и Сам Той ни заръча: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме последва“ (Марк 8:34). Нека осенени от Честния Кръст да вървим достойно по пътя към спасението и да носим нашия кръст със смирение, радост и благодарност Богу, за да послужим за добър пример на тези, които са около нас и които си задават онзи съкровен въпрос – как да живеем, как да се спасяваме и как да угодим на Бога“.

Духовенството и богомолния народ изразиха любовта си към епископ Поликарп с множество поздравления, цветя и дарове, препращайки чрез владиката и благодарности до Негово Светейшество патриарх Неофит за съвместната служба. Архимандрит Евтимий пожела на владиката здраве, сили и мъдрост от името на храмовото духовенство, настоятелството и от свое име, а архимандрит Самуил поздрави викария от името на духовните му чеда и заедно с двамата йеродякони в знак на благодарност му поднесоха дар – благоукрасена митра, пожелавайки му да носи достойно тежката отговорност на епископското служение.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page