top of page

Празник на св. Симеон Самоковски с архиерейска св. Литургия и водосвет в Бельова църква



На 21 август Църквата почита родния свещеномъченик св. Симеон, митрополит Самоковски, загинал за Христовата вяра в София през 1737 г.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в манастирския храм „Рождество Богородично“ - Бельова църква, в близост до гр. Самоков. Литургията възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храма, иконом Георги Шопов, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Марица, протойерей Георги Николов, предстоятел на храм „Въведение Богородично“ в Самоков , протойерей Петър Пенев, предстоятел на храм „Св. Николай Чудотворец“ в с. Широки дол, свещеник Йордан Мечкаров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Бели Искър, свещеник Емилиян Дамянов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Любомир Славчев.

Църковните песнопения изпълниха протойерей Лъчезар Вълков, протойерей Костадин Тренев, Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, Грисен Чакъри и местни храмови певци.

Множество поклонници се бяха събрали в манастирския храм, за да съучастват молитвено на празничната служба, както и да се поклонят на намиращите се в храма гроб, частица от мощите и от одеждите на Самоковския светец.

Молитвено участие взеха и монахиня Максима, игумения на Самоковския манастир „Покров Богородичен“, монахиня Ирина от сестринството на светата обител, както и г-н Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков.

Празничната св. Литургия епископ Поликарп бе удостоен с честта да възглави, носейки митрата на последния Самоковски митрополит Доситей (†1907 г.), която бе специално осигурена за случая от градския музей.

След края на службата владиката поздрави духовенството, певците и честните поклонници от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като припомни живота и мъченическата кончина на св. Симеон Самоковски и призова: „Нека подражанието, което ще поемем на нашите плещи, е неговата силна вяра и любов към Бога, неговата вяра в българския народ – че ще бъде православен, че ще бъде сеяч на Словото Божие в сърцата на човеците. И да бъдем изпълнени с любов, както и той беше изпълнен, за да може с този Христов завет на любовта да бъдем истински Божии чеда, истински православни християни, истински българи, знаещи своя род, своята православна вяра и стремящи се да я преподават на своите чеда и на идните поколения“.

От своя страна и от името на духовенството, църковното настоятелство и честните поклонници отец Михаил и отец Любомир отправиха благодарност за съвместната служба и за отеческите молитви към Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, като подариха на владиката икона с образа на св. Симеон Самоковски.

След светата Литургия бе отслужен тържествен водосвет в двора на храма, като бе осветено и ястие от месо, за здраве и благословение на всички присъстващи.

Празникът продължи с богата фолклорна програма за радост на всички присъстващи.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page