top of page

Празник на черешата в Кюстендил



На 26 юни Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Кюстендилска духовна околия. Той бе специален гост на "Празникът на черешата", който ежегодно се организира в града, наречен Овощната градина на България. Няколко дни от месец юни се посвещават на кюстендилската череша.

Изложението на плодовете започва в Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

След прекъсване, традицията продължава през 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие - Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас. Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този вкусен плод. Провежда се и базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители.

"Елате в Кюстендил, за да преживеят очите и сърцата ви неповторимата радост от сладостта и красотата на черешовия плод!" - гласят рекламите за черешовото изложение и в определените дни градът се изпълва с производители и стотици гости.

Тази година официален гост бе Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, игуменът на Рилската света обител Адрианополски епископ Евлогий, както и Сафитският епископ Димитрий от Сирия, Антиохийска патриаршия, който гостува през тези дни на Софийска епархия.

С благо слово към стотиците присъстващи се обърна епископ Поликарп, който отправи благопожелания за здраве и просперитет на жителите на град Кюстендил и пожела богата реколта в отглеждането на българските плодове.

След официалното откриване, което продължи с фолклорна програма, епископ Поликарп, придружен от Сафитския епископ Димитрий, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, както и духовници от околията, разгледаха изложението на плодове и занаяти.

Гостът от Антиохийската църква опита от вкусните плодове, запозна се с историята на града, посети централния храм "Успение Богородично" и обновеното архиерейско наместничество, в което получи специални подаръци от архимандрит Исаак.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page