top of page

Празникът на св. Антоний бе отбелязан в столичния храм "Въздвижение на Честния Кръст Господен"



На 17 януари Православната Църква почита паметта на преподобни Антоний Велики, пустиножител, отшелник и духовен отец, който е счита за основоположник на християнското монашество.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Въздвижение на Честния Кръст Господен“, намиращ се в столичния кв. „Лозенец“.

Св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който днес чества своя рожден и имен ден.

Край светата Трапеза заедно с него съслужиха Техни Преосвещенства: Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, Велички епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от Западно- и Средноевропейската ни епархия, предстоятел на храм „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин, ставрофорен иконом Александър Величков, предстоятел на храм "Св. Кирил и Методий", протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Честния Кръст Господен“, иконом Константин Стойчев, предстоятел на храм „Св. Петка“ в гр. Брезник, протойерей Константин Цанков от храмовото духовенство и духовниците от Западно- и Средноевропейска епархия: протойерей доц. д-р Иван Иванов, завеждащ българската община в Рим, протойерей Добромир Димитров от Лондон, свещеник Захарий Бозев от Лисабон и дяконите: протодякон Иван Петков и дякон Никола Чочев. Църковните песнопения бяха изпълнени от хор "Св. Наум Охридски", под ръководството на д-р Андрей Касабов.

В края на службата митрополит Антоний освети благоукрасено коливо с образа на св. Антоний, което бе раздадено на всички присъстващи за здраве и телесна подкрепа.

От името на Негово Светейшество патриарх Неофит, епископ Поликарп прочете поздравителен адрес до митрополит Антоний по случай личния му празник. В него се казва: " Бог, по молитвената помощ на св. Антоний Велики да Ви дарува крепко здраве - душевно и телесно, сили и бодрост във високоотговорното Ви служение."

От своя страна Западно- и Средноевропейският митрополит синовно благодари за поздравленията на Българския патриарх Неофит с думите на Псалмовеца, който казва: "Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене?"(Пс. 115) и подчерта благодарността си затова, че му бе предоставена възможност да отслужи литургия в този ден, в София, тъй като поради усложнената епидемиологична обстановка това е невъзможно в другите европейски столици.

Митрополит Антоний сподели накратко своя извървян житейски път и направения избор за служение на хората.

"Бог избра да светителствам далеч от нашата родина, да бъда пастир на хилядите наши сънародници, които живеят в Западна Европа, но ми изпрати и верни съработници, които да ми помагат в служението, и заедно да сеем словото Божие и се грижим за душите и съдбините нашите събратя." - каза митрополит Антоний и благодари на всички взели участие в днешната празнична служба като благопожела: "По молитвите на св. Антоний, Бог да ви дава крепко здраве и всякога да ви ръководи в житейския ви път като да преуспявате във всяко благо и добро дело."

Поздрав, цветя и дарове на празнуващия архиерей поднесе Величкия епископ Сионий от името на братствата и ктиторите на ставропигиалните манастири, протойрей доц. д-р Иван Иванов от името на общините в Рим и Западна Европа, както и протойерей Любомир Стоянов от името на църковното настоятелство и енорията на храма.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page