top of page

Празникът на св. Атанасий Велики в село Горни Лозен



На 18 януари Православната Църква чества великия египетски богослов и изповедник свети Атанасий, патриарх Александрийски, защитник на Христовото учение от арианската и несторианската ереси. В този ден храм "Св. Атанасий Велики" в с. Горни Лозен чества своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в едноименния софийски храм.

Богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян", архимандрит Евтимий, свещеник Георги Марков, предстоятел на Горнолозенския храм „Св. Атанасий Велики“, свещеник Йосиф Стоименов, както и трима дякони: протодякон Иван Петков, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите клиросни певци под ръководството на йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“. Празничното богослужение бе уважено от множество богомолен народ, към който се присъединиха районният кмет на кв. Панчарево - Николай Гюров, общински и кметски служители.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за дяконско служение бе ръкоположен иподякон Георги Граховски. Епископ Поликарп го представи на църковното изпълнение и му отправи благопожелания за достойно служение на Бога.

Новият дякон е роден през 1979 г. в Дупница. Средното си образование придобива в СПТУ по транспорт, в родния си град. Продължава образованието си в Академията на МВР като се дипломира с бакалавърска степен по "Притиводейстие на престъпността и опазване на обществения ред" и магистърска степен в специалност "Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред". В Пловдивския университет получава магистърска степен по "Право". Завършил е двугодишният паралелен курс на Софийска духовна семинария и има завършен курс за образователна степен "магистър по Богословие" в Богословския факултет на Софийски университет. През годините е служил като парашутист в поделение в Пловдив и е бил част от Морската пехота в Бургас. През последните години е служил като старши разследващ полицай в отдел "Разследане" в МВР.

Мнозина се бяха подготвили и пристъпиха да се причастят с Тялото и Кръвта Христови. В чест на празника, владиката освети благоукрасено коливо, подготвено от църковния сътрудник Невена Спасова.

В края на литургията, викарият на Софийския митрополит припомни основни моменти от дивния живот на светия отец Атанасий Велики – неговите монашески подвизи, изповедничество и участие на Сардикийския събор в днешната българска столица, както и неговите завещания към нас: силна вяра и постоянство в духовния живот, мъжество и търпение в отстояване истината Христова, любов, преклонение и единение с Бога.

Той като преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит, поздрави духовенството, църковните певци и всички присъстващи с храмовия празник. По традиция бе подготвено благословено ястие, което бе раздадено на дошлите да се влеят в радостта на енорията.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page