top of page

Празникът на св. Екатерина в София



На 24 ноември Българската православна църква почита паметта на св. великомъченица Екатерина.

По този повод, в столичния храм „Св. вмчца Екатерина“, в кв. Орландовци, бе отслужена съборна архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и средноевропейски митрополит Антоний, в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийка света митрополия „Св. Йоан Рилски“, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Петър Людмилов, предстоятел на храма, иконом Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия, Неврокопска епархия, както и духовници от столицата, Неврокопска епархия. В Литургията съслужиха и митрополитския протодякон Иван Петков, дякон Слави Спасов, дякон Никола Чочев и дякон Алексий Мулачки.

Клиросното пение бе възглавено от г-н д-р Андрей Касабов, заедно с църковни псалти от столични храмове.

След светата Литургия бе отслужен водосвет за здраве и благословение на верния народ, както и осветена икона с образа на Света Богородица – „Скоропослушница“, донесена от манастира Дохиар - Света Гора, като дар за орландовския храм „Св. Петка Епиватска“.

С тази икона, образите на Света Богородица, наречен Скоропослушница, в храма стават две.

Иконата е дарена от благочестивия християнин, дарител и възобновител на храма Борислав Лазаров.

В своята проповед към верния народ, митрополит Антоний говори за живота и мъченичеството на св. Екатерина и подчерта, че тя е имала съвършена любов към Господа Иисуса Христа. Към тази любов той насърчи християните да се стремят и да подражават на живота на светата Христова мъченица.

Митрополит Антоний поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и любов.

Поради определения ден за траур в България, митрополит Антоний се помоли за душите на загиналите при инцидента във старческия дом във Варна, както и за загиналите при инцидента на Автомагистрала „Струма“.

На празника бе осветена и празнична обща трапеза за единение на благочестивите и православни християни.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page