top of page

Празникът на св. Петка в столичния кв. Орландовци



На 14 октомври честваме св. преп. Параскева-Петка Търновска и св. мъченици Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий, а денят е известен като Петковден. В Софийска епархия има много храмове и манастири, посветени на българската светица Петка-Параскева. Един от тях се намира в столичния квартал „Орландовци“. Особено тържествено тази година той отбеляза храмовия си празник, тъй като църквата е обновена и благоукрасена, като е подготвен и новопостроен Енорийски център.

Като духовен дар, в чест на храмовия празник и новоизградения Енорийски център, енорията на столичния квартал получи частици от мощите на  св. Петка-Параскева, на св. Екатерина и от Честния Кръст Господен.

Светините са дар на храм „Св. Петка“ от Доростолска епархия и ще останат в него за вечни времена и поклонение. Това са поредните светини, които ще се покоят в храма. През 2019 г. бе посрещната и оставена за благословение и духовна радост на вярващите светогорската икона Пресвета Богородица „Скоропослушница“. (Светинята е копие на иконата на Св. Богородица „Скоропослушница“, която се покои в Дохиарския манастир на Света Гора – Атон. Тя е от иконографския вид „Пътеводителка“ („Одигитрия“), при който Пресветата Дева държи с лявата си ръка благославящия и държащ свитък Младенец, а с дясната посочва към Него. Подарената икона е изписана от светогорски братя в оригинален размер и е с красив релефен сребърен обков.)

В празничния ден, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит светите частици бяха донесени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия.

Те бяха тържествено внесени в храма и поставени на специален проскинитарий в центъра на храма. След като духовенството се благослови от тях по време на утринното богослужение, за поклонение пристъпи и многобройният благочестив народ, изпълнил до краен предел църквата.

Св. Литургия бе възглавена от викария на Софийския митрополит, а с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Николай Танев, председател на храм “Покров Богородичен“, ик. Георги Касапинов от гр. Банско, ик. Петър Христов, председател на храма, протойерей Георги Янъков и протойерей Радослав Вутов, свещеник Любомир Янъков, свещеник Спас Рангелов, митрополитския протодякон Иван Петков и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски псалти, ръководени от Светослав Цеков. На духовното тържество присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на район „Сердика“ инж. Тодор Кръстев, общински служители и дарители.

По време на цялото богослужение в храма прииждаше богомолен народ, който се покланяше на донесените светини и отправяше към тях сърдечни молитви за утеха, подкрепа и изцеление от болести.

Църковното изпълнение се радваше на благолепната архиерейска служба, възхищаваше се на богато украсения с есенни цветя тържествуващ храм, поднасяше различни дарове пред храмовите светини, палеше свещички за здраве и успех на семействата си и оставаше притихнало на молитва в храма или се отправяше към работното си място.

По време на богослужбата еп. Поликарп пострига за „четец и певец“ благочестивия мъж Митко от София, който ще помага на енорийските храмови свещеници.

След богослужбата в храма църковното изпълнение, водено от викария на Софийския митрополит, се отправи с литийно шествие към новопостроения Енорийски център. Там бе отслужен празничен водосвет и бяха осветени всички помещения в центъра.

Енорийският център в този си вид, разгърнат на 450 кв. метра е единственият за София, в който има уредени стаи за преспиване със санитарни възли, конферентна зала, оборудвана канцелария с библиотека, архондарик /приемна зала/, с красиво изработен архиерейски трон и поставени старинни икони, дело на български майстори, просторна трапезария, с прекрасно уредена кухня. Обзавеждането е направено от  масивно дърво и е дело на бански майстори. Не на последно място трябва да се отбележи, че дворът, в който са разположени още два параклиса и красива беседка е изцяло обновен с калдъръмени пътеки, настилка от райграс и украсен с туфи от сезонни цветя.

След водоосвещението еп. Поликарп поздрави множеството, събрало се на духовното тържество.

„Св. Петка се превърна в благоразумна Христова невеста. Ние днес черпим от този пример и се стремим да бъдем достойни, да заживеем нашия духовен живот така, както Господ Иисус Христос иска от нас. Тя е обичана, почитана, прославяна от нашия народ, тъй като тя щедро излива своята подкрепа и благословение над всеки, който ѝ отдава своето преклонение. Тя подкрепя всеки, назидавайки го в добродетелния живот и насърчавайки го да бъде изпълнен с вяра, надежда и любов.“ – каза в словото си владиката и изтъкна три повода тази година за радост на енорията – храмовият празник, трите дарени частици св. мощи и откриването на Енорийския център.

„Негово Светейшество винаги е насърчавал свещенството да има като основа на своето служение проповядването. Духовенството в този храм достойно изпълнява тази патриаршеска поръка и развива енорията. Това не би било лесно да се случи, ако не беше добротворството на достойни люде, които да съдействат на това църковно дело. В днешния ден изказвам особена благодарност на свещенството при храма в лицето на отец Петър Христов за това, че са прегърнали това свещено дело да разработят енорията, да я въздигнат, да я укрепят и достойно да свидетелстват Евангелието в света, както и всички, които подпомагат и се привързват към това свещено дело“.

Еп. Поликарп изказа особена благодарност на дарителя г-н Борислав Лазаров, който “за кратко време украси енорията, квартала и София.“ Той прочете благодарствен адрес от името на Българския патриарх Неофит и Софийския епархийски съвет, с който те поздравяват основния ктитор и му отправят благопожелания за здраве и спасение.

С гръмко многолетие завършиха празничните църковни последования в кв. „Орландовци“, а след духовното тържество църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички, съпричастни към празника на енорията.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page