top of page

Празникът на св. Серафим Саровски бе отбелязан тържествено в Горна Малина



На 2 януари Православната Църква чества паметта на руския подвижник св. Серафим Саровски Чудотворец.

Църковният празник в първия работен ден на 2020 г. бе отбелязан с архиерейска св. Литургия в храм „Успение Богородично“, гр. Горна Малина. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит службата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, предстоятел на храм „Успение Богородично“, свещеник Георги Младенов от храмовото духовенство, свещеник Серафим Мишев, предстоятел на храм „Св. св. Константин и Елена“ в с. Гара Елин Пелин, свещеник Константин Авайчев, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Осоица, свещеник Йоан Стефанов, свещеник Костадин Тренев, свещеник Георги Читалов, както и дяконите Петър Славов и Спас Рангелов.

Църковните песнопения изпълниха софийски клиросни певци, а обновеният храм приюти множество местни християни и гости на града в зимния ден.

На богослужението присъстваха Министърът на труда и социалната политика г-жа Деница Сачева, кметът на Община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, народен представител, висш военен, както и други височайши лица.

В своето слово епископ Поликарп поздрави храмовото духовенство и църковното настоятелство със започването строежа на център за социални грижи към храма „Успение Богородично“ и благослови духовниците, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Викарният епископ отправи и лични поздравления към предстоятеля на храма иконом Серафим Янев, към свещеник Серафим Мишев и към всички именници, като припомни славното житие на Саровския Чудотворец и призова да се изпълним с неговата вяра, радост и смирение, за да бъдем достойни подражатели на св. Серафим в нашия живот.

Иконом Серафим Янев благодари за поздравите и благодатното богослужение на Негово Светейшество и викарния му епископ, на височайшите лица и на всички подкрепили обновяването на храма и на строежа на социалния център. В знак на признателност за своята достойна служба и духовна грижа предстоятелят получи подаръци от епископ Поликарп и от църковното настоятелство по случай своя имен ден, а благодарствени слова за развитието на енорията и в чест на празника бяха отправени и от социалния министър г-жа Сачева и кмета на общината инж. Жиланов.

След светата Литургия се проведе среща между епископ Поликарп, социалния министър, предстоятеля на храма и част от духовенството, а гостоприемните жители на гр. Горна Малина бяха подготвили разнообразни почерпки за всички присъстващи.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page