top of page

Празникът на св. Харалампий бе почетен с архиерейска служба в столичния храм „Покров Богородичен“



На 10 февруари Църквата почита паметта на св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец, епископ Магнезийски, пострадал за Христовата вяра през 198 г. на 113-годишна възраст. Светецът Чудотворец е сред най-почитаните по нашите земи, като дивен молитвеник пред Бога за избавяне от болести и скърби. Частици от неговите мощи се пазят за поклонение на най-много места в Софийска епархия – в поне 16 храма.

Едно от тези места е столичният храм „Покров Богородичен“. В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит днес там бе отслужена архиерейска св. Литургия.

Богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Танев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Валентин Кантарджиев от храм „Св. Седмочисленици“, протойерей Живко Лозанов и протойерей Георги Янъков от храмовото духовенство на „Покров Богородичен“, протойерей Васил Танев от столичния храм "Св. София", протойерей Костадин Тренев, митрополитския протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Песнопенията за светата Литургия бяха изпълнени от смесения хор към храм „Покров Богородичен“.

На благолепната празнична служба съучастваха молитвено и много столичани, дошли да се поклонят на частицата от мощи на св. Харалампий в градския храм.

По време на свещеническото причастяване отец Георги прочете проповед за днешния празник, в която припомни за живота и мъченичеството на светия Чудотворец и призова към адекватни действия в днешното време на духовни и здравословни изпитания: „Нека ние, християните да се вземем в ръце и да свършим своята част от работата за справяне с тревожната ситуация. Властите и лекарите действат и се справят, слава Богу много добре, според своите таланти. Нека и ние да не заравяме в земята благодатните дарове, които притежаваме, а да ги използваме за благото на цялото общество. „Нашите грехове станаха причина за нашите нещастия“ – пеем в Канона на св. Харалампий. Да се покаем и променим към по-добро, за да има в молитвите ни сила. Да използваме и помощта, която ни се предлага от Небето. Тогава именно и всички останали външни предпазни средства, ваксини и лекарства ще дадат резултат и ангелът на смъртта ще ни отмине“. В тази връзка отецът покани християните на съвместна молитва към св. Харалампий - всеки четвъртък в храм "Покров Богородичен" след светата Литургия (ок. 9:00 ч.) се чете Молебен канон на светия Чудотворец.

В края на светата Литургия бе извършено и традиционното за празника освещаване на мед, за здраве и благословение на присъствалите християни и техните близки.

С проповед в края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Владиката обърна внимание на значението на името св. Харалампий - „човек, който блести, свети от радост“, и призова християните: „Да живеем по такъв начин в Христа Бога, по такъв начин да извисяваме себе си към Небесата, към Царството небесно, щото нашият живот да бъде осветлен, да бъде облагодатен от Христовата радост“.

Сърдечна благодарност от свое име и от името на всички в храма отправи предстоятелят отец Николай към Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викария му - епископ Поликарп, за съвместната служба и благодатните слова, като връчи на владиката букет цветя.

След светата Литургия протойерей Георги Янъков и свещеник Лъчезар Попов, предстоятел на столичния храм „Възкресение Христово“, извършиха и тайнството Маслосвет, за да укрепят духовно и телесно присъстващите в храма.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page