top of page

Празникът на Чепинския манастир „Св. Три светители“ бе отбелязан с архиерейска св. Литургия





На 30 януари Църквата почита паметта на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст – тримата свети отци от IV-ти и V-и век, просияли заедно като стълбове на православната вяра. На същия ден честваме и паметта на светия благоверен български цар Петър I, както и на родния мъченик св. Сергий Къпински.

Днес своя празник отбелязва епархийският манастир „Св. Три светители“ край с. Чепинци, в близост до столицата. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в светата обител бе отслужена архиерейска св. Литургия.

Богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Нектарий, игумен на Курилския манастир „Св. Йоан Рилски“, архимандрит Евтимий, протойерей Ириней Митов, ефимерий на Чепинския манастир, протойерей Костадин Тренев, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Песнопенията на празничната служба изпълниха софийски псалти под ръководството на г-н Светослав Цеков и с участието на г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Молитвено участие в светата Литургия взе и игуменията на манастира монахиня Гликерия.

Множество поклонници посетиха светата обител за празничната служба, като изпълниха манастирския храм и споделиха радостта от съвместната молитва.

В края на светата Литургия епископ Поликарп благослови духовенството, игуменията, певците и всички поклонници, като ги поздрави за празника от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Владиката припомни как днес честваните свети отци дръзновено, в единомислие проповядвали и разяснявали Христовото учение на вярващите, като призова: „Нека по молитвите на светите Трима светители Бог да ни умъдри, Бог да ни споходи със Своята милост и благодат и да ни направи верни последователи на този техен завет – да бъдем Христови и да бъдем изпълнени с мир, разбирателство и единство, като най-вече и преди всичко отдаваме целия си живот на Христа Бога.“

Припомняйки и за дивния държавнически и монашески живот на св. цар Петър, епископ Поликарп добави: „Днес е празник и на български светии, което иде да рече, че нашата Църква не е безплодна, а е духовно плодовита и е раждала, ражда и продължава да ражда светци, които да украсяват църковния небосклон с присъствието си, да предстоят пред Божия престол и да се молят за целия православен български народ“.

Игуменията майка Гликерия от своя страна и от името на всички присъстващи в храма отправи сърдечна благодарност към Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит чрез неговия викарен епископ Поликарп - за споделената радост от храмовия празник, пожелавайки им здраве и бодрост, като връчи на владиката голяма кошница с цветя.

Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page