top of page

Празникът Рождение на св. Йоан Предтеча бе тържествено отбелязан в Жаблянския манастир



С архиерейска света Литургия, йеромонашеско ръкоположение и празничен водосвет бе отбелязан празникът Рождение на св. Йоан Кръстител в обновения Жаблянски манастир, който носи името на Предтечата Господен. На 24 юни, Еньовден, както народът още го нарича, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи в светата обител архиерейска света Литургия.

В съслужение с него взеха участие архимандрит Никанор, игумен на Църногорската обител „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, йеромонах Силуан, игумен на Жаблянския манастир, йеромонах Спиридон, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Константин Стойчев, протойерей Людмил Йорданов от Перник, свещеник Марио Михов, свещеник Георги Марков, както и йеродяконите Вартоломей, Поликарп и Захарий.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийския псалт Емил Първанов и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Празникът на светия пророк бе уважен от кметове на съседни села, представители на политически партии, общественици, монаси и монахини от близки селища. Множество поклонници бяха пристигнали от София, благодарение на Поклонническо-просветния център на Софийска св. митрополия.

На поклонение бяха дошли и много деца, изучаващи вероучение, водени от своите учители. След като огледаха манастирската база, ръководителите на детските групи уговориха с игумена о. Силуан организирането на детски православен лагер в светата обител през месец септември т. г.

По време на светата Литургия бе ръкоположен за йеромонашеско служение йеродякон Захарий, брат на Църногорската света обител. Владиката го настави „да сее Словото Божие в сърцата на човеците“, както се казва в молитвата при ръкоположение, и да бъде светъл пример за тези, които Бог ще му повери духовно да ръководи и въздига. „Нека Бог му дава сили да бъде изряден, достоен и отговорен свещенослужител на светата ни Българска православна църква“ - пожела още викарият на Софийския митрополит.

В края на литургията епископ Поликарп се обърна към всички поклонници с празнично слово. В него той говори за това, че св. Йоан Предтеча е предвестник на Идещия в името Господне и е най-великият от пророците, който е чул Божия глас от небесата и е видял Светия Дух да слиза от тях. Владиката обърна внимание и на радостния факт, че след дълги години манастирът отново е под духовната опека на Софийска св. митрополия.

Той поздрави изпълнилите манастирския храм вярващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и им пожела много здраве, радост и духовни сили. Като отбеляза, че от дълги години в храма не е имало архиерейска богослужба, епископ Поликарп отправи благопожелание занапред манастирът да се развива, благоустроява и да се множи братството.

Отпътувайки от Жаблянския манастир, епископ Поликарп, заедно с придружаващите го духовници и множеството поклонници посетиха параклиса "Св. Йоан Предтеча - Летни", който се намира на връх край язовир "Пчелина" и датира от 1350 г.



***

Жаблянският манастир се намира на около 2 км над село Жабляно, община Земен – в местността Курилово в полите на Конявската планина.

Не е известно кога точно е основан манастирът, но според преданието по време на османската власт е бил разрушен. През 18 в. е възстановен, открито е килийно училище. От 1879 г. до смъртта си през 1881 г. игумен на манастира е видният педагог и деец на църковно-националните борби Аверкий Попстоянов.

Манастирът е паметник на културата, който дълги години е бил в полуразрушено състояние. Чрез проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, през 2019-2020 г. в манастира е направен основен конструктивен ремонт на храма и е облагородено околното пространство. В манастирския двор са изградени плочници, широк навес, с фотоволтаични панели, както и ограда. Възстановена е манастирската сграда, аязмото и камбанарията.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page