top of page

Празникът "Събор на свети архангел Михаил" в митрополитската катедрала "Св. Неделя"



На 8 ноември, Събор на св. архангел Михаил, столичната митрополитска катедрала "Св. вмчца Неделя" чества своя втори храмов празник. Северният престол в катедралния храм е посветен на небесния архистратиг Михаил, поради което този ден е особено тържествен за всички, които са приели катедралата като свой енорийски храм и място, където могат да получат надежда и духовна утеха.

На Архангеловден в митрополитската катедрала Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит тържествено бе посрещнат в храма и възглави празничната св. Литургия.

В богослужбата, изпълнена в чест на св. Архангели и ангели, заедно с викария взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев-председател на митрополитската катедрала „Св. Неделя“, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов и дяконите: митрополитският протодякон Иван Петков, дякон Юлиан Периклиев, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

За благолепната и благодатна служба, и за молитвеното настроение на стотиците вярващи допринесе изпълнението на мъжкият катедрален хор, дирижиран от проф. д-р протопсалт Мирослав Попсавов.

Мнозина се бяха подготвили да приемат св. Тайни и с радост, и търпение пристъпиха в този ден да се осветят със светите Дарове.

В края на литургията еп. Поликарп поздрави голямото църковно събрание и прочете Обръщението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за празника Събор на свети архангел Михаил.

"нека отново в сърцата си се помолим на Ахристратига Михаил и на всички, предвождани от него небесни войнства и огнени Божии служители, които предстоят пред Божията слава, пред пречистия престол на нашия Небесен Отец, всякога да бдят над всекиго от нас и да ни водят вярно по пътя на спасителните Божи заповеди, на заповяданото ни от Господа съвършенство и святост, на наследяването на ония блага, за които е писано, че „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9).

Нека търсим и нека измолваме ангелското присъствие в живота си – във всеки ден от нашия земен живот – и да следваме напътствията на провожданите ни от Всевишния пазители, та с ревността и с усърдието си да радваме не само тях, но и Самия наш Творец и Спасител, и всички Негови светии, които от Небесата, от Дома на Отца, следят пътищата ни и всякога ходатайстват за нас пред Божия престол.

По молитвите на светия архангел Михаил и на всички свети небесни архистратизи Господ Бог да ни дарува Своята велика милост и Своето вечно спасение! Амин!" - завършва словото си Кириархът на епархията.

Епископ Поликарп от своя страна също поздрави многобройните богомолци и отправи благопожелания за всички именници и празнуващи този ден като личен празник.

С гръмко многолетствие завърши празничното богослужение, а владиката пожела още много радост и с помощта на небесните сили да се преодолява всяка трудност, която имаме в живота.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page