top of page

Празнична архиерейска вечерня в столичния храм „Св. ап. Петър и Павел“



На 29 юни Църквата прославя паметта на първовърховните първопрестолници св. апостоли Петър и Павел. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на 28 юни, в навечерието на празника, бе отслужено вечерно богослужение в тържествуващия столичен храм „Св. апостоли Петър и Павел“.

Архиерейската празнична вечерня бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него встъпиха в съслужение архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Стоян Димитров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Драгичево, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. Андрей Първозвани“, свещеник Арсений Каньов, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За църковните песнопения се погрижиха певци от хор „Св. Наум Охридски“ под ръководството на д-р Андрей Касабов.

По време на вечернята бе осветено петохлебие и многобройни хлебни приношения.

В края на тържествената вечерня Негово Преосвещенство епископ Поликарп се обърна към многолюдното църковно събрание със слово, в което наблегна върху най-важните и поучителни моменти от житията на първовърховните св. апостоли Петър и Павел. Той разказа за грешките и заблудите, в които са изпаднали: св. Павел – преди обръщането си, а св. Петър – преди да бъде укрепен от Светия Дух. Неговите думи кулминираха в искрения призив: „На днешния ден ние си припомняме онова, което е необходимо, за да живеем, да изграждаме нашия духовен друм към Царството небесно и да се утвърждаваме по примера на светите апостоли. Да бъдем достойни, изрядни и истински Христови последователи, чеда и негови приятели!“.

Епископ Поликарп поздрави сърдечно с настъпващия празник предстоятеля на храма, свещенството и певците от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела благословен и радостен празник. Владиката не пропусна да изрази дълбокото си възхищение от огласилото храма сладкопение, което „направи тежката служба по-лека“.

Поздрав към епископ Поликарп поднесе отец Кирил, който изказа своята благодарност към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от свое име, от името на свещенослужителите и на настоятелите в празнуващия храм, както и от името на всички енориаши, за преподадения благослов и за получената радост от съвместното съслужение.


Текст и снимки: Константин Обретенов


bottom of page