top of page

Празнична Архиерейска литургия в гр. Драгоман



На 27 декември Църквата чества паметта на св. първомъченик и архидякон Стефан. Един от храмовете в Софийска епархия, посветен на светия мъченик, се намира в град Драгоман. Този ден е особено тържествен за жителите на административния район, тъй като от 2012 г. с решение на Общинския съвет празникът става официален за цялата община Драгоман.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети гр. Драгоман и отслужи Архиерейска света Литургия в едноименния храм в града. Храмовият празник споделиха в съслужение още архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Евтимий, протойерей Костадин Тренев, свещеник Асен Асенов, йеродяконите Вартоломей и Поликарп. Църковните песнопения бяха изпълнени от хор „Св. Климент Охридски“ с диригент д-р Андрей Касабов, заедно с йеромонах Макарий, игумен на Неделишкия манастир „Св. Атанасий“. Празничната богослужба уважиха г-н Андрей Иванов, кмет на Община Драгоман, зам.-кметовете Емилия Милушева и Лидия Банкова, кметски служители и общински съветници, както и голямо множество драгоманци.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която припомни на присъстващите важни моменти от житието на св. Стефан, който винаги е бил послушен на Божията воля. Той призова в тези трудни дни на изпитание да си спомняме за подвига и мъченичеството на св. Стефан и да му подражаваме във вярата, смирението, духовната любов и чистота. „Ние, християните от 21 век имаме нужда от неговата силна вяра, от неговото мъжество, от неговото смирение и кротост, които го въздигнаха и го направиха да бъде истински свидетел на Христовата вяра.“ - каза в словото си владиката. Епископ Поликарп поздрави официалните лица, духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили, както и радостно отбелязване на предстоящите новогодишни празници. С гръмко многолетствие за всички жители на община Драгоман завърши празничната св. Литургия, след което бе раздадено на присъстващите благословено ястие, подготвено според всички епидемиологични мерки в страната.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page