top of page

Представяне на книгата „Рилският манастир в най-ново време“ в БТА



Най-новата книга, посветена на Рилския манастир - "Рилският манастир в най-ново време (1944-2019) - Политика, идеология, вяра", бе представена днес в пресклуба на БТА.

Изданието бе представено от Адрианополския епископ Евлогий, игумен на св. Обител, автора на книгата Мария Златкова и генералния директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.

На събитието присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Евтимий, йеромонах Мелетий, йеродякон Поликарп, журналисти и общественици. Специален гост на събитието бе и Негово Величество цар Симеон II.

В своето встъпително слово Преосвещеният епископ Евлогий каза, че книгата представлява един сборник от събитията след 1944 г. в България, свързани с живота на Рилската св. Обител.

В книгата са представени репресиите срещу несъгласни с новата политика монаси, лишаването на обителта от икономическа самостоятелност чрез отнемане на обработваема земя, гори и индустриални предприятия и по този начин лишаването и от средства за поддържане на сградния фонд и безценните творби на изкуството. Специално внимание е отделено на одържавяването на обителта през 1961 г. и изгонването на монасите, връщането на част от тях през 1968 г. и конфликтното им съжителство с новосъздадения Национален музей. Като нов период в развитието на Рилската обител може да се приеме времето след възстановяването на нейния монашески статут през 1991 г., когато започват усилията да бъдат възвърнати заграбените земи и ценности. Тези усилия продължават и до сега.

Мария Златкова благодари на братството на Рилския манастир за позволението да работи с архивните документи и богатия архив на Рилската св. обител. "Специално на мен ми беше много интересно, но много трудно да работя по една от главите на тази книга, а именно за стопанското развитие през този период. За това как манастирът лека по лека се разделя, по насилствен начин, със земеделските си имоти и индустриалните си предприятия", каза в своето встъпление Мария Златкова.

По време на представянето епископ Поликарп предаде архипастирския благослов от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който изразява своето задоволство от новото издание и пожелава още бъдещи успехи, както на автора на книгата, така и на трудовете на игумена и братството на Рилската св. Обител.

В края на събитието генералният директор на БТА обяви, че през октомври в Рилската св. обител, с благословението на игумена на манастира, ще се организира среща на българските медии. Акцент в събитието ще бъде истината и представянето на обективната и ценна информация, както и независимостта на българските медии.


Текст: Ангел Карадаков, bg-patriaishia.bg Снимки: Пламен Михайлов


bottom of page