top of page

Преждеосвещена света Литургия с архиерейско предстоене в столичния храм „Св. Димитър“



На 21 април, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия на Преждеосвещените Дарове в столичния храм „Св. вмчк Димитър“, в кв. „Хаджи Димитър“.

Литургията възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Михаил Михайлов от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, дякон Йоан Кръстителски и дякон Алексий Мулачки.

За църковните песнопения се погрижиха храмови певци, ръководени от иконом Илиян Алексиев, предстоятел на столичния храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“.

Множество християни съучастваха във великопостната света Литургия със своите коленопреклонни молитви, а някои от тях се и причастиха с Преждеосвещените св. Дарове.

Със слово в края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката призова християните през идните дни да се подготвим „с коленопреклонение, с молитва, с духовност, с изпълнени сърца с вяра, надежда, любов и покаяние за Страстната седмица – първо да посрещнем Спасителя в Йерусалим на Входа Господен и след това да съпреживеем заедно с Него онова, което и Той премина, като пострада за нас, за нашите грехове, за нашето спасение през Страстната седмица… и да посрещнем с отворени сърца, с духовност и с богословие Празникът на празниците – Възкресение Христово“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов



bottom of page