top of page

Президентът на Република България Румен Радев посети гр. Самоков



На 17 февруари, в деня на св. вмчк Теодор Тирон, президентът на Република България г-н Румен Радев посети гр. Самоков. Той посети града по покана на г-н Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков.

В Самоков президентът посети сградата на общината, където се срещна с кмета г-н Владимир Георгиев и представители на общинското ръководство, както и Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“, като разговаря с изтъкнати културни дейци от региона. По-късно през деня той разгледа графичната база в града. Президентът Румен Радев посети и се поклони в митрополитския храм „Успение на Св. Богородица", където бе тържествено посрещнат, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, от иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, духовници и вярващ народ от Самоков.

След като запали свещ, президентът бе приветстван от епископ Поликарп в храма. Викарият му подари от името на наместничеството икона с образа на св. Симеон Самоковски, с пожеланието да го благославя и закриля в нелекото му служение, както и новоиздадените книги със слова на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и книга за гробницата на Антим Първи, от където започна неговата кандидатпрезидентска кампания.

Президентът изказа благодарност за топлото и задушевно посрещане и подчерта значението на Българската православна църква за укрепването на нашия народ през вековете и днес, както и това, че Църквата трябва да бъде подкрепяна от всички, за да участва пълноценно и днес в живота и духовното въздигане на българите.

По покана на отец Михаил и кмета на града г-н Владимир Георгиев, президентът даде своето съгласие да оглави Национална дарителска кампания за събиране на средства за цялостен ремонт на камбанарията на митрополитския храм. Необходимите средства са на стойност 90 хиляди лева.


Снимки: president.bg, протойерей Костадин Тренев


bottom of page