top of page

Преобличане тялото на св. крал Стефан Милутин в митрополитската катедрала „Св. Неделя“



На 29 октомври, ден преди честването на св. крал Стефан Милутин, по традиция в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ в гр. София бе отслужена архиерейска св. Литургия с преобличане тялото на сръбския светец.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Серафим, игумен на Суковския манастир „Успение на Пресвета Богородица“, архимандрит Евтимий, йеромонах Мардарий, игумен на Погановския манастир „Св. Йоан Богослов“, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на катедралния храм „Св. Неделя“, храмовото духовенство, редица свещенослужители от Софийска епархия и от Сърбия, както дяконството в състав: протодякон Иван Петков, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, и дякон Юлиян Периклиев.

За църковните песнопения се погрижи храмовият многогласен хор, дирижиран от д-р Стоян Малинов, преподавател по църковна музика в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

На службата присъстваха и г-н Желко Йович, посланик на Република Сърбия в страната ни, служители на посолството, редица гости от западната ни съседка и голямо множество богомолен народ от София.

В края на светата Литургия нетленните мощи на св. крал Стефан Милутин бяха тържествено внесени от духовенството в св. Олтар, където на св. Престол бяха сменени неговите одежди. Облечено в ново царско одеяние, светото тяло бе върнато отново за поклонение в южната част на храма.

С тържествено слово епископ Поликарп отправи поздравления до всички български и сръбски духовници, до всички гости и местни християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като припомни дивния живот и духовните подвизи на св. крал Стефан Милутин в своята родина. „Той украсяваше надлъж и нашир своите земи с благолепни и достолепни храмове – сподели владиката – назидаваше всички, особено духовенството, да бъдат ревнители за Православната вяра и да не жалят сили да проповядват Христа Бога, да бъдат пример за техните последователи и духовни чеда.“

Одеждите, престояли една година върху мощите на светеца, по традиция на този ден се връчват на храм или обител на Сръбската православна църква. Днес епископ Поликарп, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит връчи дрехите на св. крал Стефан Милутин за благословение на предстоятеля на храм „Покров на Пресвета Богородица“ в гр. Бабин Мост, Косово. „Нека любовта ни обединява и да ни направи един Божий народ, обединен в името Христово и в светостта“ – пожела на всички викарият на Софийския митрополит.

След службата освен нафора, присъстващите получиха за благословение частица от дрехата и иконка на св. крал Стефан Милутин, като се поклониха и на мощите на светеца.


След тържественото богослужение, епископ Поликарп, по покана на г-н Желко Йович, посланик на Република Сърбия, посети сградата на посолството на Република Сърбия, където се състоя коктейл по повод празника на св. Крал Стефан Милутин.




Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page