top of page

Първа копка на храм „Св. цар Борис Покръстител“ в двора на столичната Академия на МВР



На 2 юли 2020 г. бе извършено полагането на основен камък за параклис в чест на св. цар Борис Покръстител в двора на Академия на Министерство на вътрешните работи в гр. София.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужебното последование за първа копка на храма бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Костадин Тренев, протойерей Симеон Змейков и йеродякон Вартоломей.

На знаменателното събитие участваха старши комисар проф. дн Любомир Тимчев, ректор на Академията на МВР, г-н Красимир Ципов и г-н Милко Бернер, зам. министри на вътрешните работи, г-н Михаил Златанов, началник на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи, г-н Светослав Белемезов, парламентарен секретар на министъра, г-н Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет; присъстваха и редица народни представители, служители в системата на МВР, дарители, спомоществуватели и гости.

С тържествено слово епископ Поликарп поздрави за благородното дело инициаторите и благослови всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Отправяйки благодарност към ръководителите на Академията за духовната грижа и за въздигането на православното самосъзнание на служителите и на обучаващите се в нея, викарият на Софийския митрополит пожела на всички: „в скоро време да се съберем отново, за да осветим новия храм, посветен на св. цар Борис и да се поздравим с новата духовна придобивка, в лицето на която ще имате закрилник, патрон и благословение. И дай Боже да вървите всички по пътя, служението и духовното въздигане на св. цар Борис Покръстител – допълни владиката – както той възсия в святост, добродетелност и предаде това на идните поколения, така и онези, които ще се ползват благодатно от този храм по неговия пример да възрастват и да се трудят за благото на нашата родина, на духовното въздигане живота и съзнанието на нашия народ“.

Ректорът проф. Любомир Тимчев, от името на ръководството, служителите и обучаващите се в Академията също благодари на Софийската митрополия, на Министерството на вътрешните работи, на дарителите и бъдещите строители за подкрепата. „Няма знание без вяра“ – цитира Айнщайн проф. Тимчев и сподели: „Ние днес показваме, че сме християни… Надявам се, че както слънцето огрява днешния ден, така и вярата ще огрява дейността на Академията и на всички, които по някакъв повод идват тук.“


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page