top of page

Първият рехабилитационен център за деца с онкологични заболявания почете св. Стилиян



На 26 ноември с празничен водосвет бе отбелязан празникът на св. Стилиян Пафлагонийски в Първия рехабилитационен център за деца с онкологични заболявания, който се намира в пределите на с. Опицвет, община Костинброд.

Водоосвещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Дамян Делов, иконом Серафим Янев, протойерей Желязко Симонов, протойерей Георги Иванов, протойерей Николай Пешов и дякон Алексий Мулачки.

Празникът в Центъра бе почетен тържествено поради това, че в неговите двори се намира параклис посветен на преподобния отец, както и частица от светите мощи на преподобни Стилиян Детепазител.

На празничното честване паметта на св. Стилиян присъстваха г-н Пламен Белчев, управител на Сдружението за онкоболни деца, който е основен инициатор, организатор и ръководител на Възстановителния център, както и мнозина педагози, медицински персонал и служители на оздравителното заведение. Присъстваха също и зам.-кметът на Костинброд г-н Александър Емилов Ненов и г-н Борислав Борисов, кмет на с. Петърч.

На празничното моление бе осветена и новата камбана на параклиса „Св. Стилиян“.

След молитвеното последование епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на тържеството от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела по молитвите на св. Стилиян, Бог да им дава здраве, сили и преуспяване в хуманното дело.

Той пожела, звукът на новата камбана да призовава служителите и ползвателите на услугите на Центъра към храма, както и към добри и Богоугодни дела.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page