top of page

Рождеството на Света Богородица бе отбелязано с архиерейска св. Литургия в столицата



На 8 септември Православната църква чества голям Богородичен празник – Рождението на Божията Майка от благочестивите и свети родители Йоаким и Анна.

Днес е и храмовият празник на столичния храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храма бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Илиян Алексиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храм „Св. Богородица – Живоприемен източник“, протойерей Костадин Тренев от храмовото духовенство, протойерей Радослав Вутов,

протойерей Лъчезар Вълков, както и протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Светата Литургия бе огласена от църковните песнопения на смесения храмов хор, под ръководството на диригента Росица Николова.

Голямо множество християни се бяха събрали в храма за да съучастват молитвено в празничната св. Литургия, а мнозина от тях пристъпиха да се причастят със светите Христови Тайни.

В края на службата епископ Поликарп прочете Патриаршеско слово за празника Рождество Богородично, в което се призоват християните:

„Нека светият образ на раждащата се днес Небесна Всецарица да бъде всякога пред нас и Нейната чистота и всецялостна отдаденост на Божията воля да бъдат неизменен и постоянен наш стремеж, тъй като призванието ни към е богоуподобяването, с което първа от всички човеци беше удостоена тъкмо Тя, която „намери благодат у Бога“ (Лука 1:30). Да ѝ подражаваме според силите си и да се стремим към Нейното съвършенство в молитвите и послушанието, и да не мислим, че възможното за Нея е невъзможно за нас, немощните, защото Божията сила „се в немощ напълно проявява“ (2 Кор. 12:9).“

Владиката поздрави за храмовия празник духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, а отец Илиян благодари за съвместната служба и молитвената грижа на кириарха на Българската православна църква чрез неговия викарий епископ Поликарп, изразявайки духовната радост на църковното настоятелство и богомолния народ.

След светата Литургия свещеник Спас Рангелов отслужи тържествен водосвет в двора на храма, за здраве и благословение на всички присъстващи и техните близки.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page