top of page

Ръкоположен бе дякон за празника на храм "Св. св. Кирик и Юлита" - Банкя



На 15 юли Православната църква почита светите мъченици Юлита и тригодишния ѝ син Кирик, пострадали за Христа при римския император Диоклетиан ок. 305 г.

Днес своя храмов празник отбелязва църквата в гр. Банкя "Св. св. Кирик и Юлита" – единственият храм в Софийска епархия в чест на светите мъченици. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храма бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него влязоха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Василий Топузлиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Милко Топузлиев, иконом Дамян Делов, предстоятел на храм "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Костинброд, протойерей Петър Калчев, предстоятел на храм "Св. прор. Йеремия" в столичния кв. "Военна рампа", протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За църковните песнопения се погрижиха храмовите певци, ръководени от енорийския духовник протойерей Петър Василев .

Голямо множество християни се бяха стекли на молитва в празнуващия храм, а между тях бе и кметът на града г-н Рангел Марков.

По време на светата Литургия благоговейният мъж Никола Чочев бе ръкоположен за дяконско служение. Той е роден в гр. Лясковец през 1990 г., там завършва и средното си образование. На 16 г. е постриган за иподякон и помага в служението на своя дядо – иконом Никола Чочев от Великотърновска епархия, който днес взе молитвено участие на празничната служба. Новоръкоположеният духовник е бакалавър по естрадно пеене в Москва и магистър в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Със своята съпруга вече имат 2 деца.

В края на светата Литургия епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела на новоръкоположения дякон честно и достойно служение за радост и утеха на родната ни Църква. Владиката припомни за подвига на светите Кирик и Юлита и призова християните да подражаваме на тяхното свидетелство: "Да бъдем изпълнени с вяра, да бъдем утвърдени в нея с мъжество, с непоколебимост, с мъдрост и разум. И да знаем, че сме призвани да бъдем светлина за света, да бъдем жива вода за тези, които са около нас, та светлината да осенява живота им и да им показва вярата. Така те, пиейки от Живата вода Господа Иисуса Христа, да не ожадняват, а както е речено в Свещеното Писание от тяхната утроба да потекат реки от жива вода и да напояват бедното духовно човечество, което има нужда от Бога, от своя Месия и Спасител, което има нужда да живее в Него и с Него".

След литургията епископ Поликарп, заедно с о. Милко, йеродякон Вартоломей и дякон Никола Чочев отслужиха тържествен водосвет пред храма. Осветено бе и приготвеното традиционно местно ястие, раздадено на присъстващите за здраве и благословение.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page