top of page

С архиерейска вечерня и лития бе посрещнат празникът Успение Богородично в столицата



На 14 август, в навечерието на големия християнски празник Успение Богородично, в едноименния столичен храм на пл. „Ручей“ бе отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит службата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Радослав Трайков, предстоятел на храма, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. Андрей Първозвани“, енорийските духовници протойерей Йордан Илиев и свещеник Иван Генчев, както и йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

За църковните песнопения на службата се погрижиха софийски храмови певци, ръководени протойерей Петър Славов и Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия.

По време на вечернята духовенство, певци и богомолен народ се отправиха на лития около храм „Успение Богородично“, предвождани от икона на Божията Майка и под звуците на празнични песнопения.

След литията бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи. Тържествено бе изнесена за поклонение и плащаницата на Божията Майка, благоукрасена с цветни листа.

В навечерието на храмовия празник бе извършено и пострижението за четец и певец на Божия раб Александър, който днес участваше в изпълнението на църковните песнопения.

С празнично слово в края на вечернята епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела: „Св. Богородица – Небесната стълбица да дарува и на нас прозрение и насърчение, за да се изкачваме достойно по духовната лествица към Бога, и по Нейните молитви да бъдем благодатни Христови чеда и Негови последователи“.

От името на духовенството, църковното настоятелство и всички присъстващи отец Радослав изказа благодарности за празничната служба към Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, като изрази надеждата си „изкачвайки малко по малко тази стълба към Небето – Св. Богородица, никога да не се връщаме надолу“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page