top of page

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът на св. Екатерина в София



На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий. В столичния квартал "Орландовци" се намира единственият софийски храм, посветен на св. Екатерина, който е в близост до храм "Св. Петка". В чест на храмовия празник бе отслужена архиерейска св. Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, протойерей Костадин Тренев, свещениците: Йордан Божилов, Петър Славов, Пламен Николов, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Въпреки пандемичната обстановка, множество жители на квартала дойдоха да поднесат своята почит към св. Екатерина. Търсейки духовно упование в светицата, те се покланяха на св. икона, украсена с есенни цветя и ѝ поднасяха в дар различни приношения. За благолепието на богослужбата допринесоха песнопенията в източно-православната традиция, прекрасно изпълнени от клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

В края на литургията еп. Поликарп се обърна към присъстващите с празнично слово, в което припомни житието на св. Екатерина и отбеляза, че това е единственият храм в София, посветен на Божията невеста и ние трябва да се стараем с вярата и дръзновението на св. Екатерина да изпълняваме Божиите наредби в живота си.

„Днес молим св. Екатерина да ни пази, да ни вдъхновява и на всеки да дава духовно прозрение, за да отстоява вярата, да пази Христовата истина и да живее в святост, в мир, единство и любов със своите ближни... В тези трудни дни имаме нужда да живеем духовно, да живеем според своите сили и възможности свято, за да можем да станем проповедници на Христа Бога. Да избавим себе си от всяка скръб и болест и да бъдем радост и утеха на онези които страдат, боледуват и които имат нужда от подкрепа, Божие благословение и мир!“ – каза в словото си епископът.

Той поздрави храмовото духовенство и енориашите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и като отправи благопожелания, преподаде първосветителския патриаршески благослов.


От името на иконом Петър Христов, предстоятел на храма, който взе молитвено участие в светата Литургия, църковното настоятелство свещеник Йордан Божилов поздрави владиката и му поднесе красив букет цветя. След св. Литургия в храма, по традиция в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page