top of page

С архиерейска св. Литургия и тържествена лития в столицата бе почетен св. патриарх Евтимий



На 20 януари Църквата почита паметта на дивния български първойерарх св. патриарх Евтимий Търновски, претърпял безкръвно мъченичество за Христа и народа си, като оставил и богато книжовно наследство. При своето усърдно монашеско подвизаване св. Евтимий устроява патриаршеския манастир „Св. Троица“ край Търново и там извършва нов превод и редакция на богослужебните книги според светоотеческите оригинали, както и подобряване на книжовния български език на основата на автентичния Кирило-Методиев говор и писмо.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици“, в близост до паметника на св. патриарх Евтимий. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение архимандрит Евтимий, празнуващ днес своя имен ден, ставрофорен иконом Николай Коцев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Найденов от храмовото духовенство, протойерей Стоян Димитров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Драгичево, свещеник Димитър Събев също от храма „Св. Седмочисленици“, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Пантелеймон.

Със своето църковно песнопение смесеният хор на храма огласи светата Литургия, за да допринесе за молитвеното настроение на мнозината християни, изпълнили Божия дом.

В слово след края на службата епископ Поликарп поздрави празнуващия о. Евтимий, духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит за днешния празник. Припомняйки за светия живот и служение на Търновския патриарх, владиката сподели на християните: „Ние имаме отговорност и задължение пред св. патриарх Евтимий – да бъдем първо, негови достойни духовни чеда, второ, да носим Христовото име, името на Св. Троица в сърцето и в душите си, и да бъдем верни последователи на Христовото Евангелие, като сме пример и за сегашните поколения, а и за идните, които да знаят за мъжеството, делото на мисионерство на св. патриарх Евтимий и да му подражават“.

След службата духовенството и богомолният народ се отправиха на тържествено литийно шествие с иконата на светия патриарх към неговия паметник и едноимен площад в близост до храма, където владиката поднесе цветя и извърши молитва към св. Евтимий да се застъпи пред Бога за здраве, благополучие и духовно преуспяване на народа ни.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page