top of page

С лития бе посрещнат празникът на храм „Рождество Богородично“ в кв. Лагера



На 7 септември, в навечерието на големия християнски празник Рождество на Пресвета Богородица, в столицата бе извършено литийно шествие около храм „Рождество Богородично“ в кв. Лагера, както и архиерейска вечерна служба в чест на настъпващия храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечернята и литията бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на празнуващия храм, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“ в кв. Хаджи Димитър, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храм „Св. Богороди[а – Животоворен източник“, протойерей Петър Петров, предстоятел на храм „Св. прор. Йеремия“, протойерей Иван Иванов, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Тома Попов, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За църковните песнопения на богослужбата се погрижиха протойерей Стилиян Табаков, протойерей Лъчезар Вълков, свещеник Иван Иванов и клиросният певец Грисен Чакъри.

По традиция храмът бе преизпълнен с богомолен народ, който след вечернята последва духовенството в литийното шествие, за прослава на Божията Майка.

След литията в притвора на храма бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на присъстващите.

В слово след вечернята епископ Поликарп отправи благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит до цялото духовенство, певците и храмовото изпълнение, като припомни историческите събития около Богородичното Рождество и горещите молитви на Нейните родители свв. Йоаким и Анна да се сдобият с чедо. „Да бъдем със силно доверие към Божията свята воля – призова християните владиката – и когато просим и не получаваме, както светите праотци, да не проклинаме, да не се разочароваме, а да бъдем изпълнени със смирение и доверие в Божията воля, защото което ни е потребно, което наистина ще ни послужи за спасение и вечен живот, това Бог ще ни даде и допусне до нас. Дали по-рано или по-късно, дали да и ли не, ние е необходимо да се обградим с доверие в Божия промисъл и да знаем, че щом сме Негови и щом вървим според силите си в духовния живот целеустремено, Бог ще ни изведе на онзи благ, тих и спокоен пристан, в който ще получим утешение и ще видим, ще прозрем онова, което Бог спасително е приготвил за всеки един от нас.“

Предстоятелят на храма протойерей Илиян Алексиев от своя страна и от името на всички присъстващи благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викарния му епископ Поликарп за службата и благослова, като им пожела „всеки път, когато ни спохождате, да се увеличава у Вас духовната радост“.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page