top of page

Самоковският девически манастир "Покров Богородичен" тържествено отпразнува своя храмов празник



На 1 октомври, когато св. Църква тържествено чества Покров на Пресвета Богородица, Самоковският девически манастир “Покров Богородичен” тържествено отбеляза своя храмов празник. В празничния ден тържествената света Литургия бе възглавена от Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С епископа съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, протойерей Георги Николов, председател на храм "Въведение Богородично", в гр. Самоков, протойерей Любомир Мишков, ефимерий на манастира, протойерей Емилиян Дамянов, предстоятел на храм “Св. Николай“, Самоков, протойерей Костадин Тренев от София, йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от софийския псалт Тодор Костов, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, към които се присъедини църковния певец Грисен Чакъри.

Молитвено присъстваха кметът на Община Самоков г-н Владимир Георгиев, зам.-кметовете на общината, спомосъществуватели на светата обител, множество богомолци, сред които и ревностни християнки от София.

По традиция, след литургията бе направена лития около тържествуващия храм и бе извършен водосвет за благоденствие на светата обител и града.

В края на празничните богослужения викарият произнесе вдъхновено слово за чудесното явяване на Пресвета Богородица във Влахернския храм, наречен по-късно "Покров на Пресвета Богородица". „С този празник ние виждаме безкрайната любов на Божията майка към човеците, нейният стремеж да насърчи всеки един от нас към богопознание, към любов към Бога и Църквата, и към това да привличаме всеки човек към вярата с нашите дела и постъпки. Всеки един от нас е призван и призован именно към това - да бъде с Христа. Но най- важното е - да обикнем Иисуса Христа и да Му подражаваме, да бъдем истински и достойни Негови чеда. Към това ни наставлява Божията Майка, която ни осинови духовно, там под Кръста Христов, по поръка на нейния Божествен Син.“ – каза в словото си владиката и подчерта: Нека в днешния ден, когато отбелязваме този исторически празник на Покрова на Божията Майка, а днес се навършват 1010 години от неговото установяване, да изпълним сърцата си с любов по Бога, с всеотдайност, с грижа за духовното ни спасение и да бъдем достойни в нашия живот, в нашите дни. Да предаваме това достойнство на идните ни поколения, а храмовите да бъдат пълни с благочестив народ под майчинския Покров на Св. Богородица!" – каза още епископът и пожела: „Да бъде над всички нас здраве, мир, единство и любов. Тези добродетели да пребъдат в тази света обител, в този град и  в тази духовна околия!“

Викарият на Софийския митрополит епископ Поликарп поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит Всепреподобната игумения Максима, сестринството, гостите и поклонниците, отрано преизпълнили съборния храм на манастира и преподаде  първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

След духовната трапеза бе подготвено и благословено ястие за телесна подкрепа на всички уважили манастирския празник.

След литургията епископ Поликарп посети в килията монахиня Херувима, която едва петгодишна се е посветила на Бога, а през тази година навърши 100 години. Той я поздрави с празника на манастира и отправи благопожелания.

Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page