top of page

Св. Варвара бе почетена в столичния храм „Преображение Господне“ с архиерейска св. Литургия



На 4 декември Православната църква чества паметта на св. вмчца Варвара и на св. преп. Йоан Дамаскин.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Преображение Господне“, кв. „Лозенец“, който помещава и параклис „Св. вмчца Варвара“.

Богослужбата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Гавриил Николов.

Църковните песнопения на утренята и св. Литургия изпълниха софийски храмови певци, ръководени от Тодор Костов, а множество християни взеха молитвено участие в празничната служба.

Между тях бяха храмовите духовници, както и г-н Кирил Илиев, управител на радио „Зорана“, което редовно предава на живо неделните и празничните богослужби.

В края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение, като ги поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката припомни страданията за Христа на св. вмчца Варвара и сподели: „Свързани сме с нея, тя ни благославя и духовно утешава, като призовава всеки един от нас в своето възрастване и добруване да бъдем пропити от Христовата вяра, да изпълним живота си с покаяние, със смирение и най-вече с любов. Да утвърдим сърцето си на такива духовни основи, при които каквито и изпитания в живота ни да настъпят, да не поддаде човешкото сърце, а да бъде твърдо, здраво и чрез своето духовно мъжество да подкрепя човеците в доброто и полезното в изпитания и страдания.“

Предстоятелят отец Василий Сарян благодари на епископ Поликарп и чрез него на Светейшия Български патриарх Неофит за споделената богослужба и укрепващи слова, като измоли и от св. Варвара молитвено застъпничество пред Бога за народа ни в днешните изпитания.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page