top of page

Св. Силуан Атонски бе почетен с архиерейска св. Литургия в Църногорския манастир



На 24 септември Църквата чества паметта на св. Силуан Атонски – руски монах и духовен старец, подвизавал се в манастира „Св. Пантелеймон“ на Света Гора до своята блажена кончина през 1938 г.

Единственият в България православен храм, посветен на св. Силуан, е в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“. Днес в празнуващия храм, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, йеромонах Апостол от килията „Сретение Господне“ в светогорската столица Карея, йеромонах Теона от килията „Св. Георги“ в също в Карея, архимандрит Евтимий, йеромонах Спиридон от братството на Църногорския манастир, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и йеродякон Захарий.

Църковните песнопения бяха изпълнени от два клира – гръцки псалти, ръководени от г-н Хасанидис, и софийски певци во главе със свещеник Пламен Николов и дирижирани от г-н Светослав Цеков.

Молитвено участие на службата взеха монаси от братството на Църногорския манастир, монах Палама и монах Теолог от братството на манастира „Есфигмен“, монахиня Екатерина от манастирския метох „Достойно Ест“ в близост до Атина, както и кметът на Община Ковачевци г-н Васил Станимиров и редица поклонници.

По време на службата бе извадена за поклонение и частица от мощите на св. Силуан Атонски, съхраняваща се в манастирския храм.

Със слово в края на литургията епископ Поликарп благослови и поздрави за празника гостите-монаси, игумена с братството, певците и поклонниците от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката призова християните спомняйки си за живота, благодатните дни, трудове и духовни наставления на св. Силуан Атонски, да му подражаваме като „оградим живота си с вяра, надежда и любов, а чрез тези три най-големи добродетели, които Сам Спасителят ни завеща, да се утвърждаваме и в другите добродетели като смирение, въздържание, търпение, кротост, за да бъдем истински подражатели не само на светиите, но най-вече на Този, Който ги прослави – Господа нашего Иисуса Христа“.

На службата бе осветено и благоукрасено коливо, раздадено след нейния край на всички присъстващи за здраве и благословение.







Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page