top of page

София отбеляза 149-та годишнина от обесването на йеродякон Игнатий-Васил Левски



На 19 февруари България отбеляза 149-та годишнина от обесването на йеродякон Игнатий-Васил Левски.

По повод почитането паметта на йеродякон Игнатий, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Света София“ беше отслужена панихида за упокоението на Васил Левски.

Панихидата оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Симеон Иванов, изпълняващ длъжността председател на храм „Света София“, иконом Йоан Карамихалев и протойерей Васил Тенев от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

В храма се съхранява кичур коса от йеродякон Игнатий-Васил Левски, който на 19 февруари, на панихидата за достойния герой на България, се изнася, за да бъде отслужено заупокойното молитвено последование пред него.

След заупокойното моление епископ Поликарп произнесе заупокойно слово, в което говори за подвига на Васил Левски и за това, че всеки българин свеждащ днес глава пред неговия подвиг се стреми да му подражава и да изпълни завета, който и той изпълни, на Господа Иисуса Христа, а именно, да отдаде целия си живот в служба на Бога и ближните.

Многобройното множество, което беше дошло, за да се помоли за душата на йеродякон Игнатий, с духовно преклонение от сърце и душа се помоли: „Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!“

След панихидата в храма на Божията Премъдрост, епископ Поликарп, духовенството и верния народ направиха литийно шествие до паметника на Апостола на свободата, където се проведе поднасяне на венци и цветя от официални лица и граждани.

Церемонията пред паметника на Левски беше изпълнена с подобаваща тържественост от Националната гвардейска част на Република България.

Цветя пред паметника на йеродякон Игнатий-Васил Левски поднесе Белоградчишкият епископ Поликарп и съпровождащите го духовници.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page