top of page

Сретение Господне в гр. Земен



На 2 февруари – Сретение Господне, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. Йоан Богослов“ в гр. Земен, Радомирска духовна околия беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, ставрофорен иконом Димитър, предстоятел на храма в Земен, йеромонах Захарий, от Църногорския манастир, иконом Константин Стойчев, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

Господският празник Сретение Господне бе уважен от монаси и монахини от манастирите около Земен, от г-н Димитър Сотиров, кмет на гр. Земен, както и от много жители и гости на града.

След светата Литургия епископ Поликарп прочете пред верния народ обръщението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по случай празника, в което се казва: „Днешният Господски празник ни припомня за деня, в който четиридесетдневният Богомладенец е бил посрещнат в Йерусалимския храм от стареца Симеон – праведникът, останал в паметта на Църквата като Богоприемец, тъй като е бил удостоен с радостта да посрещне и да вземе в чистите си ръце Спасителя на света. И да изрече паметните думи, съхранени от Църквата за вечни времена: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля“ (Лука 2:29-31).“ (Цялото слово ТУК)

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, духовни сили и преуспяване във всяко начинание. Той призова над жителите на града Божието благословение и се помоли Божията десница да пази и бди над децата и техните родители.

Бяха осветени и различни приношения, които вярващите бяха донесли в храма за свое здраве и благословение на техните семейства.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page