top of page

Среща на Негово Светейшество патриарх Неофит с игумена на манастир „Есфигмен“ и монаси от Света Гора



На 23 септември Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит прие на посещение светогорски монаси, посетили България тази седмица.

Предстоятелят на Българската православна църква се срещна в своя кабинет в светата Митрополия с архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, монах Апостол от килията „Сретение Господне“ в столицата Карея, монах Теона от килията „Св. Георги“ в Карея (това е килия към Великата лавра, в която се е подвизавал св. Никодим Светогорец), монах Палама и монах Теолог от братството на манастира „Есфигмен“, както и монахиня Екатерина от манастирския метох „Достойно Ест“ в близост до Атина.

Гостите бяха съпроводени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, по чиято покана са в България, както и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийската митрополия.

Светогорските монаси благодариха за приема и споделиха своята голяма радост от престоя си в България, изпросвайки молитвите на Българския патриарх. Те получиха и подарък – книги със словата и компактдиск с църковните песнопения на предстоятеля на Българската църква.

Негово Светейшество патриарх Неофит благослови своите гости и сподели: „Света Гора е дала приют на много български духовници, които са утвърждавали своята вяра – връзката ни с Атон е силна и духовна“.

В края на срещата атонските духовници изпълниха многолетствие като поздрав за Светейшия Български патриарх и за всички присъстващи.



Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page