top of page

Съборно вечерно богослужение в чест на Божията Майка



Светата Църква е определила в първия ден на месец август да започне петнадесетдневен Богородичен пост. След като на 1 август бе въздигнат Христовият кръст за вдъхновение и утешение на вярващите, Църквата започна поредица изпълнения на Богородичния Молебен канон - молитвено последование към Божията майка.

Според установена традиция в София това молитвено последование се извършва и съборно в различни столични храмове.

Първото от тези молебни последования бе изпълнено на 2 август в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български то бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западна- и Средноевропейска епархия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на катедралния храм, ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, протойерей Петър Славов, свещеник Харитон Манов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Лука Младенов и дякон Любомир Славчев.

За Богородичното моление в катедралния храм бе донесена иконата на Света Богородица – „Вратарница“. Тя е предоставена за тържествените богослужения по време на Богородичния пост от архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, за благословение и духовна подкрепа на вярващите.

Иконата се намира в храм „Св. вмчк Пантелеймон“, в с. Смиров дол и е осветена пред оригинала от архимандрит Натанаил, игумен на Иверския манастир на Света гора.

Църковните песнопения бяха изпълнени от духовници и клиросни певци, сред които д-р Любомир Игнатов и д-р Калин Кирилов. Множество духовници и десетки християни молитвено съучастваха във вечерното богослужение, посветено на Божията Майка. В края на богослужбата Негово Преосвещенство епископ Поликарп се обърна към църковното изпълнение като каза: Започна Богородичния пост и днес отправяме гореща молитва към св. Богородица. По нейните молитви Бог да ни пази от всяка беда, зло и всяка болест. Да огради нашия живот с добродетели, за да бъдем достойни, истински чеда и последователи на Христа. Да бъдем с живота си достойни певци на Неговата слава и да послужим за добруването на нашия род и въздигането му в православната вяра и дух, и в утвърждаването му в евангелските заповеди и добродетели!“ – благопожела владиката.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page