top of page

Томина неделя в манастир „Седемте престола“



На 26 април, втора неделя след Възкресение Христово, Православната Църква си спомня за св. апостол Тома, един от 12-те Христови ученици, неделята е наречена Томина.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, по този повод, бе отслужена архиерейска света Литургия в старинния Осеновлашки манастир „Рождество Богородично“, община Своге, наричан още „Седемте престола“ заради наличието на седем олтара в манастирския храм.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Свв. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, архимандрит Неофит от манастирското братство, йеромонах Тимотей, от манастир „Св. Теодор Стратилат“ в с. Балша, както и йеродякон Вартоломей.

Молитвено участие в светата Литургия взе игуменът на обителта архимандрит Антим, както и множество поклонници.

Свещеник Костадин Тренев, дякон Петър Славов и дякон Павел Димитров, с подобаващо сладкопение и молитвеност изпълниха църковните песнопения на неделната служба.

В края на богослужението епископ Поликарп в своето слово припомни как св. апостол Тома от невярващ в Христовото Възкресение става вярващ и сравни Евангелското събитие с духовния път на всеки един от нас към истинната вяра. Викарият на Софийския митрополит благослови духовенство, певците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като ги поздрави с Христовото Възкресение и с втория храмов празник на светата обител, установен от стародавни времена.

От името на манастирското духовенство игуменът архимандрит Антим изказа своята благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит и викарния му епископ за посещението и грижата, като сподели: „Тази година Господ ни даде изпитание, даде ни възможност да покажем, че не само с бляскавост можем да Му бъдем верни и да го почитаме, а можем и по-скромно. Най-важното е да се съберем тук с любов към Него, с братска любов един към друг и да въздадем слава на светлото Христово Възкресение.“


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page