top of page

Трета част на Богородичния акатист бе прочетена в столичния храм "Покров Богородичен"



В петъчния ден, на 25 март, в столичния храм „Покров Богородичен“ бе отслужена трета част на Богородичния акатист.

Съгласно програмата на Софийската света митрополия за съборните богослужения през Великия пост тя бе прочетена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". В съслужение с него в богослужението участва дякон Слави Спасов, секретар на духовната школа.

Молитвено присъстваха Преосвещените епископи: Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия.

Вечерното последование и възхваляващите Божията майка песнопения бяха изпълнени антифонно на две певници. На дясната застанаха Софийският свещенически хор, ръководен от ставрофорен иконом Кирил Попов, а на лявата, сборна група семинаристи, ръководени от Тодор Костов.

В празнично и богато украсения с пролетни цветя храм, множество християни от цяла София се събраха за съборна възхвала на Божията майка и заедно с певците вдъхновено отпяваха припевите: „Радвай се, Невесто неневестна” и „Алилуия”.

Към многобройните богомолци, дошли в тази петъчна вечер, с възхвално слово за св. Богородица се обърна епископ Пахомий. Той говори за общата ни майка - св. Богородица, която стои най-близко до нас и ни напътства и закриля.

"Тя стои пред лицето на Бога и чака нашето покаяние! Чака да прозрем онова състояние в което се намираме, за да се покаем и да въззовем към нея, защото тя е бърза ходатаица за нас пред Бога" - каза в словото си епископът, и благопожела: "Света Богородица да ни закриля, помага, да ни спаси в остатъка от това време, което предстои на св. Четиридесетница. Да посрещнем светлото Христово Възкресение и да бъдем в онази благодат и надежда, която е за нас, християните".



Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page