top of page

Третият ден на Възкресение Христово бе отбелязан с архиерейска служба в храм „Св. Георги“ - Дупница



На 21 април с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия за третия ден на Христовото Възкресение по традиция в катедралния храм „Св. Георги Победоносец“ в гр. Дупница.

Светата Литургия възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и предстоятел на храма, свещеник Костадин Бошняков, свещеник Костадин Тренев, свещеник Иван Айдаров, свещеник Венцислав Ангелов, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Църковните песнопения на Възкресната служба изпълниха местните духовници свещеник Ивайло Пиперков, свещеник Петър Очков и свещеник Добри Добрев, за да допринесат за молитвеното и празнично настроение на десетките богомолци, събрали се в храма.

С тържествени поздравления по повод най-светлия християнски празник, епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и пожела „както Христос възкръсна от мъртвите, така всеки един от нас, по Неговия Божествен пример, със силата на Възкресението и със светлината на празния Божествен гроб, но с призива в сърцата – Радвайте се – да бъдем победители на всеки грях, на всяко зло. Да бъдем хора, които радеят за своето спасение и за добруването на тези, които са около нас, в името на Христа Бога Възкръсналия… Не само в думите, но и в добрия пример, защото е изречено в св. Писание вяра без дела е мъртва“ (Иаков 2:14-26).

От името на духовенството, църковното настоятелство и християните в гр. Дупница иконом Георги Паликарски благодари на викария на Софийския митрополит за посещението и духовната подкрепа в трудните дни, за да съпреживеят всички заедно радостта на светлото Христово Възкресение.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page