top of page

Тържествено бе отбелязан летният празник на св. Николай в руския храм в София



На 22 май, на празника на Свети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворецът, бе отслужена божествена света литургия в столичния храм „Св. Николай Чудотворец“, подворие на Патриарха на Москва и цяла Русия, която бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай

С Негово Високопреосвещенство съслужиха Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивската митрополия; Белоградчишки Епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит; Архимандрит Васиан, предстоятел на Патриаршеското подворие в София; Архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия; ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на румънския патриарх при българския патриарх; ставрофорен икономи Николай Георгиев, началник на синодалния отдел за връзки с обществеността; духовници на Пловдивската митрополия, йеромонах Максим и ставрофорен иконом Василий Кашоров; Протойерей Евгений Павелчук, секретар на Патриаршеското подворие; Протойерей Димитър Тухчиев, протодякон Илиян и дякон Ангел.

На Божествената литургия присъстваха съветникът-пратеник на посолството на Руската федерация Воскресенски Ф.С., ръководителят на Россотрудничеството в България Широкова О.Н., енориаши и гости на храма.

Песнопенията на Божествената литургия изпя хорът на Патриаршеския комплекс в София под ръководството на хоровия ръководител Василена Ченова-Стефанова.

В края на Божествената литургия представителят на Патриарха на Москва и цяла Русия при Патриарха на България архимандрит Васиан се обърна към Пловдивския митрополит Николай с приветствено слово:

„Ваше Високопреосвещенство, Възлюбена в Господа, Владика Николай!

От името на духовенството и енориашите от Патриаршеското подворие на Руската православна църква, позволете ми сърдечно да ви поздравя с радостните великденски думи: Христос възкръсна!

Днес с молитва прославяме паметта на великия светец, който е почитан в целия православен свят. Свети Николай Чудотворец от Мир бил смел защитник на истинската спасителна вяра, която била провъзгласена на целия свят от апостолите - свидетели на чудото на възкресението на Христос от мъртвите. На този ден празнуваме патронния празник на нашата църква, който е посветен на Свети Николай Чудотворец. И този храм е специален. В него е служил и почива още един свети човек - Свети Серафим Чудотворец от София.

Особено сме доволни, че в деня на храмовия празник вие, скъпи Владика Николай, председателствахте Божествената литургия.

Свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийският Чудотворец, се превърна в неразделна част от българската история и българската църква. Направихте много, за да го прославите. Този удивителен руски пастир служи на българската земя в продължение на 30 години и обединява народите и църквите ни по специален начин. Това е единственият светец, канонизиран почти едновременно от Руската и Българската православна църква.

Свети Серафим доведе няколко поколения християни, верни на Бог и Неговата Света Църква, към Бога и възпитани в православната вяра. Ние отлично знаем колко ревностни архипастири и пастири се изправиха в защита на родната си българска църква, когато схизматиците се опитаха да внесат объркване и да отведат вярващите от истинската канонична църква. Сред защитниците на Църквата-майка бяхте вие, Ваше Високопреосвещенство, тогава все още йеромонах, млад свещеник, но вече изцяло отдаден на интересите на Българската православна църква. Вашата принципна позиция и последователната защита на българската църква от нападенията на схизматиците свидетелстват, че и св. Николай, и св. Серафим са наистина примери за истински пастир за Вас, готов да се отдаде на себе си в служба на Бога. А вашата научна дисертация на тема „Канонична оценка на разкола на българската църква“, за която сте удостоени със званието кандидат на богословието в Московската духовна академия, убеждава колко дълбоко съвременният живот на Църквата е свързан с светоотеческата традиция и вековна църковна традиция.

Радостно осъзнавайки участието си в Единната църква на Христос, днес, заедно с едно сърце и една устна, ние прославихме Възкръсналия Господ Бог в молитвите си за факта, че Той ни е дал такива невероятни Свои светии.

Ваше Високопреосвещенство, скъпи Владика Николай, позволете ми от сърце да ви пожелая, чрез молитвите на св. Николай Чудотворец и св. Серафим Чудотворец, Божията помощ във вашите архипастирски трудове за доброто на православната църква."

В памет на съвместното богослужение представителят на Московския патриарх архимандрит Васиан подари на митрополит Николай панагия с образа на Света Богородица и портрет на св. Серафим, архиепископ Богучарски.

Пловдивският митрополит Николай се обърна към присъстващите с приветствено слово:

„Ваше Високопреподобие, благодарен съм за вашата любезна покана в тези благословени дни на великденската радост, с благословията на Негово Светейшество патриарх на България Неофит, да оглавя Божествената литургия, посветена на празника на св. Чудотворец.

Щастлив съм в този ден, че съм с вас и споделям общата радост от този празник в единството на нашите православни църкви, руска и българска, и ви поздравявам с всепобеждаващ и спасителен възглас: Христос воскресе!

Споменахте личното ми участие в канонизацията на св. Серафим. Канонизацията на светците не се извършва от хората. През живота си многократно съм се обръщал към свети Серафим Софийски и винаги съм получавал благодатна помощ от него. Всеки път изпитвах и изпитвах духовна радост от общението със свети Серафим. Всеки път, когато идвах до надгробния му камък, идвах със съзнанието, че той е жив човек, чудотворец и светец на Бог. Канонизацията не се извършва от един или повече хора. Това е отражение на съборността на Църквата. Канонизацията на Свети Серафим е доказателство, че Църквата няма етнически и езикови различия, че Божието царство няма международни граници.

Благодарен съм ви за скъпите на сърцето ми подаръци, които ми подарихте. Винаги носим Панагия до сърцето си, като си спомняме думите на светия цар Давид: „Сърце чисто създай в мене Боже, и правия дух утвърди в мен.“ (Псалм 50) Ще занесем благословения образ на свети Серафим в нашата Богоспасяема епархия и ще го поставим в нашата митрополитска църква за благословение и освещаване, за изцеление и спасение на Божия народ. Там, в преддверието на нашата митрополитска църква, и до днес християните отправят своите молитви към великия чудотворец свети Серафим Софийски.

Днес празнуваме летния празник, посветен на свети Николай, Чудотворецът от Мир Ликийски. Свети Никола е мъдро наречен от Светата църква „правилото на вярата и образец на кротостта и въздържанието“. Той наистина е неуморен работник на истината, мира и любовта. Ние познаваме многобройни чудеса на спасението чрез неговите молитви. Свети Николай е покровител на всички, които плават в морето на живота. Може да ни настигне буря, но ние сме спасени. Спасяваме се, защото свети Николай, нашият помощник и покровител, е с нас. Свети Николай е истински фар за нас, плаващи в морето на живота. Има и фалшиви фарове, които примамват вражеските кораби върху скалите. Но свети Николай е истински фар, който блести с тихата светлина на светата слава, светлината на Божията благодат. И така, преди много векове се появи тази велика свещ на вярата - Свети Николай Чудотворец от Мир. Сигурен съм, че многото хора събрани тук, не са тук, за да търсят вода от сух кладенец, а от неизчерпаемия извор на Божествена благодат.

Още веднъж ви благодаря за голямата радост от Божествената литургия заедно с вас, за безценните дарове, за вниманието, което проявихте към мен и Пловдивската епархия. Уверявам ви, че правим всичко възможно, за да запазим единството на Светото православие.

Също така никога няма да забравим жертвата на руския народ и никога няма да спрем да изграждаме паметници, които никой не може да разруши. Това не е каменен паметник, а духовен паметник, който се изгражда в благодарната българска памет от времето на Освобождението до наши дни и завинаги. Спомнихме си, помним и ще си спомняме с благодарност подвига на император Александър Николаевич и всички руски войници, които положиха душата си за своите приятели, за вярата и освобождението на нашето Отечество. Те са изпълнили достойно своя християнски дълг.

И ние винаги ще бъдем благодарни на руския народ. Нека работим заедно за единството на православните народи. Нека се помолим за благосъстоянието и просперитета на православния руски народ, за здравето на Първойерарха на Руската православна църква, Негово Светейшество патриарх Московски и цяла Русия Кирил, за благосъстоянието и духовните успехи на йерархията на Руската православна църква, духовенството и Божия народ на Русия, за техния проспериращ и спокоен живот. Молете се и за нас! Христос воскресе!"

Пловдивският митрополит Николай преподаде Патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В края на Божествената литургия Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен на гроба на св. Серафим и помаза с елей верния народ.


Фото: Иванка Руснакова – Подворие на Руския патриарх в София.

Снимки: Пловдивска митрополия - ТУК.

bottom of page